دوره 29، شماره 179 - ( آذر 1398 )                   جلد 29 شماره 179 صفحات 144-134 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dabagh-Fekri S, Amiri-Farahani L. Designing and Evaluating the Psychometric Properties of the Persian Version of Pregnant Women's Perceptions of Vaginal Examination during Labor Scale. J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (179) :134-144
دباغ فکری سمانه، امیری فراهانی لیلا. طراحی و روان سنجی ابزار درک زنان باردار از معاینه واژینال حین لیبر. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (179) :134-144

سابقه و هدف: معاینه واژینال یک بخش ضروری در مراقبتهای زنان و مامایی است. به دلیل تاثیرات فرهنگی و ماهیت حساس موضوع، نیاز است ابزار دقیق و استانداردی جهت سنجش این پدیده در زنان ایرانی وجود داشته باشد. این مطالعه با هدف طراحی و روان سنجی ابزار درک زنان باردار از معاینه واژینال حین لیبر، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: این مطالعه روش شناختی، در 2 مرحله انجام پذیرفت در مرحله اول، گویههای ابزار در استخری از گویه ها بر اساس بررسی متون معتبر و مرتبط با موضوع مطالعه، تدوین گردید. در مرحله دوم، ویژگی های روان سنجی پرسشنامه با استفاده از روایی صوری و محتوا از نوع کمی و کیفی و روایی سازه از نوع اکتشافی و مقایسه گروههای شناخته شده، همچنین پایایی همسانی درونی و ثبات، تعیین گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS version 19.0 انجام شد.
یافتهها: 35 گویه پرسشنامه بر اساس مرور بر منابع و مطالعات استخراج شد. پس از انجام روایی صوری و محتوا،گویه های ابزار به 29 عبارت کاهش یافت. با انجام تحلیل عاملی تعداد گویه ها به 26 گویه رسید و نتایج این تحلیل بیانگر وجود 5 عامل بود. در پایان، پایایی ابزار با روش همسانی درونی (754/0=α) و ثبات آن از طریق آزمون مجدد (79/0= ICC) تعیین گردید.
استنتاج: ابزار درک زنان باردار از معاینه واژینال با 26 عبارت، با توجه به طراحی، روایی و پایایی مناسب، قابلیت به کارگیری به عنوان ابزار مناسب برای سنجش درک زنان ایرانی از معاینه واژینال حین لیبر را دارد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: مامائی