دوره 29، شماره 178 - ( آبان 1398 )                   جلد 29 شماره 178 صفحات 63-52 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khazaie H, Zakiei A. Efficacy of Acceptance and Commitment Therapy on Emotional Dysregulation and Sleep Quality in Patients with Chronic Insomnia . J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (178) :52-63
خزائی حبیب اله، زکی یی علی. اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر مشکلات تنظیم هیجان و کیفیت خواب در بیماران مبتلا به بی خوابی مزمن. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (178) :52-63

سابقه و هدف: با توجه به اندک بودن مطالعات در زمینه تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر مشکلات تنظیم هیجان و کیفیت خواب، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر مشکلات تنظیم هیجان وکیفیت خواب افراد مبتلا به بی خوابی مزمن انجام پذیرفت.
مواد و روشها: مطالعه حاضر آزمایشی تک گروهی با پیش آزمون و پس آزمون بوده است. برای انجام مطالعه، از بین مراجعین به مرکز تحقیقات اختلالات خواب دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در سال 1397 تعداد 15 نفر، که طبق نتایج استخراج شده از پلی سومنوگرافی و مصاحبه روانپزشک ابتلا این افراد به بی خوابی تایید شده بود انتخاب شدند. هشت جلسه هفتگی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای بیماران انجام گرفت و برای گردآوری داده های مطالعه از پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ و پرسشنامه مشکلات تنظیم هیجان استفاده شد. در نهایت، نتایج مطالعه با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس مکرر مورد تحلیل قرار گفت.
یافتهها: روند خطی تغییرات کیفیت خواب و مشکلات تنظیم هیجان در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری معنیدار بوده است (001/0>P). نتایج تحلیل بیانگر این بود که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تاثیر معنیداری بر خرده مقیاس های مشکلات تنظیم هیجان دارد (05/0>P) و نتایج در طول زمان پایدار است.
استنتاج: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد سبب ارتقا کیفیت خواب بیماران مبتلا به بی خوابی شده و این درمان میتواند به کاهش مشکلات تنظیم هیجان در بیماران مبتلا به بی خوابی کمک کند.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 11N20150822023705IRCT
متن کامل [PDF 410 kb]   (1943 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روانشناسی