دوره 29، شماره 182 - ( اسفند 1398 )                   جلد 29 شماره 182 صفحات 81-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Naami A, Mehrabizadeh Honarmand1 M, Bassak Nejad S, Hassanvand Amouzadeh M, Asadi A, Sanaeenasab N. Relationship between Religious Attitude and Prosocial Behavior Considering the Mediating Role of Empathy and Altruism in Nursing and Medical Students. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 29 (182) :73-81
نعامی عبدالزهرا، مهرابی زاده هنرمند مهناز، بساک نژاد سودابه، حسنوند عموزاده مهدی، اسدی ایوب، سنایی نسب نعمت اله. رابطه نگرش مذهبی با رفتار جامعه پسند با توجه به نقش میانجی همدلی و نوع دوستی در دانشجویان پرستاری و پزشکی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (182) :73-81

سابقه و هدف: رفتار جامعه پسند میتواند کاربرد های بالینی و روانی- زیستی جهت ارتقای سلامت بیماران را مطرح نماید، هدف از این پژوهش بررسی رابطه نگرش مذهبی با رفتار جامعه پسند با توجه به نقش میانجی همدلی و نوع دوستی در میان دانشجویان پرستاری و پزشکی میباشد.
مواد و روشها: این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان پرستاری و پزشکی مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 98-1397 دانشگاه شهید چمران اهواز بود. تعداد 361 نفر از آنان با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به‌وسیله پرسشنامه رفتارجامعه پسند، پرسشنامه جهت‌گیری مذهبی، شاخص واکنش‌پذیری بین فردی و مقیاس خودگزارش دهی نوع‌دوستی مورد آزمون قرار گرفتند. تحلیل داده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار AMOS انجام گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که نگرش دینی، نوع دوستی و همدلی، همبستگی معنی‌داری با رفتار جامعه پسند دارند (01/0>P). همچنین مدل نهایی پژوهش از برازش مناسبی برخوردار بود. یافته‌ها نشان داد نگرش دینی اثر مستقیم و مثبتی بر متغیرهای رفتار جامعه پسند، نوع دوستی و همدلی دارد. به علاوه، همدلی و نوع دوستی بین مولفه نگرش دینی و رفتار جامعه پسند نقش واسطه‌ای دارند.
استنتاج: با توجه به نقش نگرش دینی، نوع دوستی و همدلی در پیشبینی رفتار جامعه پسند میتوان از این مدل در ارتقاء رفتار جامعه پسند پرستاران و پزشکان در مداخلات بالینی بهره گرفت.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روانشناسی