دوره 30، شماره 185 - ( خرداد 1399 )                   جلد 30 شماره 185 صفحات 50-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi S, Amri P, Taheri H, Shokri J, Mohseni R. Effectiveness of Diclofenac Sodium Suppository in Reduction of Pain and Dosage of Fentanyl in Patients Undergoing Colonoscopy: A Randomized Clinical Trial. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (185) :41-50
محمدی سعید، امری پرویز، طاهری حسن، شکری جواد، محسنی رضا. اثربخشی شیاف دیکلوفناک سدیم بر درد و کاهش دوز فنتانیل در بیماران تحت کولونوسکوپی: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (185) :41-50

سابقه و هدف: تجویز اوپیوئیدها برای بی دردی باعث برادیکاردی و تضعیف تنفس میشود. هدف این مطالعه، بررسی اثربخشی شیاف دیکلوفناک سدیم بر درد و کاهش دوز فنتانیل تزریقی در بیماران تحت کولونوسکوپی است.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی 500 بیمار کاندید کولونوسکوپی انتخابی بصورت تصادفی به دو گروه دیکلوفناک و دارونما تقسیم شدند. نیم ساعت پیش از انجام کولونوسکوپی برای بیماران شیاف (دیکلوفناک یا گلیسیرین (دارونما) گذاشته شد. 5 دقیقه قبل از کولونوسکوپی، 50 میکروگرم فنتانیل وریدی تجویز شد و سپس در صورت وجود درد، 50 میکروگرم فنتانیل بعنوان دوز نجاتبخش در طی کولونوسکوپی تجویز شد. اطلاعات دموگرافیک و بالینی پایه بیماران و متغیرهای زمان رسیدن به سکوم، رضایت بیمار و کولونوسکوپیست، میزان درد براساسVisual Analogue Scale (VAS) و دوز نجاتبخش فنتانیل و فراوانی کاهش فشارخون و آپنه در دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت.
یافتهها: دو گروه از نظر سن، جنسیت و وضعیت بالینی پایه مشابه بودند (05/0>P). زمان رسیدن به سکوم در گروه دیکلوفناک (8/3±59/10) دقیقه کوتاه تر از گروه دارونما (5/2±41/12) دقیقه بود (035/0=P). میانگین درد در گروه دیکلوفناک (2/54±2/3) کمتر از گروه دارونما (8 /2±10/5) بود (0001/0>P). فراوانی تزریق دوز اضافه فنتانیل در گروه دیکلوفناک 6 درصد کمتر از گروه دارونما (8/24 درصد) بود (0001/0>P). فراوانی کاهش فشارخون و آپنه در گروه دیکلوفناک کمتر از دارو نما بود (05/0>P).
استنتاج: با توجه به اثر بخشی شیاف دیکلوفناک در کاهش شدت درد و دوز فنتانیل و عوارض جانبی، استفاده از این دارو در پروتکل بیدردی در کولونوسکوپی پیشنهاد میشود.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N2016092629976IRCT

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بیهوشی