دوره 31، شماره 196 - ( اردیبهشت 1400 )                   جلد 31 شماره 196 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Montazeri M, Khani S, Daryani A, Sarvi S, Shahani S, Mirzaee F, et al . Antiparasitic Effects of Heracleum persicum and Foeniculum vulgare (Fruit) Essential Oils on Experimental Toxoplasmosis (In Vitro and In Vivo). J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (196) :1-10
منتظری محبوبه، خانی سمیرا، دریانی احمد، سروی شهاب الدین، شاهانی سمیه، میرزایی فاطمه، و همکاران.. اثرات ضد انگلی اسانس میوه گیاهان گلپر و رازیانه بر توکسوپلاسموز تجربی (در مدل های درون تنی و برون تنی). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (196) :1-10

سابقه و هدف: برای درمان توکسوپلاسموز گزینههای درمانی کمی در دسترس است و داروهای موثر اثرات سمی جدی دارند. در این مطالعه اثرات ضد انگلی اسانس میوه رازیانه و گلپر بر تاکی زوئیت انگل توکسوپلاسما گوندیی در شرایط برون تنی و درون تنی بررسی شد.
مواد و روشها: در شرایط برون تنی، سلول های Vero با غلظتهای مختلفی از اسانس گیاهان یا پریمتامین (کنترل مثبت) انکوبه شده و میزان زنده بودن سلولها ارزیابی شد. در مرحله بعد سلولهای Vero آلوده به تاکی زوئیتهای سویه RH توکسوپلاسما گوندیی درمان شدند. سپس CC50، IC50، شاخص انتخابی (selectivity index) محاسبه شد. همچنین در شرایط درون تنی اثرات اسانسها بر زمان بقای موشهای آلوده شده با تاکی زوئیت توکسوپلاسما گوندیی بررسی شدند.
یافتهها: نتایج مدل برون تنی نشان داد که اسانس رازیانه و گلپر توکسیسیتی سلولی کمتری از پریمتامین داشته و به ترتیب دارای شاخص انتخابی (94/2و 96/6) در مقایسه با پریمتامین (06/3) بودند. همچنین موشهای آلوده درمان شده در ترکیب درمانی با رازیانه- پریمتامین زمان بقای بیشتری را از سایر درمان ها نشان دادند (05/0< P).
استنتاج: اسانس گیاهان رازیانه و گلپر فعالیت ضد توکسوپلاسمایی در مدلهای درون تنی و برون تنی نشان دادند، اگرچه رازیانه در ترکیب با پریمتامین زمان بقای بهتری در موشهای آلوده به توکسوپلاسما دارا بود. بنابراین رازیانه ممکن است به عنوان کاندیدی برای درمان عفونت توکسوپلاسموزیس مفید باشد. اگرچه در آینده مطالعات بیشتری برای بررسی فراکشنهای این گیاه در برابر انگل توکسوپلاسما گوندیی لازم است.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: انگل شناسي