دوره 30، شماره 184 - ( اردیبهشت 1399 )                   جلد 30 شماره 184 صفحات 193-179 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kialashaki E, Fakhar M, Akhtari J, Faridnia R, Keighobadi M. Kinetoplast DNA: A Promising Drug Target for Treatment of Leishmaniasis. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (184) :179-193
کیالاشکی الهام، فخار مهدی، اختری جواد، فریدنیا رقیه، کیقبادی مسعود. DNA کینتوپلاستی: یک هدف دارویی امیدبخش در درمان بیماری لیشمانیوز. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (184) :179-193

لیشمانیوز یک بیماری منتقله از پشه خاکی فلبوتومینه است که عامل آن گونه‌های مختلف جنس لیشمانیا (خانواده تریپانوزوماتیده) می‌باشد. از اشکال مختلف بیماری می توان فرم پوستی خوش‌خیم، فرم پوستی- مخاطی متاستاز دهنده تا فرم احشایی را نام برد. در این مطالعه مروری غیر نظام‌مند به معرفی نقش DNA کینتوپلاستی (kDNA) و توپوایزومرازهای وابسته به آن به‌ عنوان تارگت دارویی جهت درمان عفونت‌های لیشمانیایی پرداخته شده است. این انگل‌ها دارای یک DNA میتوکندریایی می‌باشند که در حلقه‌های به هم متصل شده قرار دارند. فرایند همانندسازی kDNA بسیار پیچیده است و تعداد زیادی پروتئین در آن شرکت میکنند. بعضی از آن‌ها به‌عنوان توپوایزومرازها دسته‌بندی شده ‌ند که نقش‌های مهم بیولوژیکی خود را در فرایندهای سلولی مؤثر در توپولوژی، سنتز و سازماندهی DNA داخل سلولی ایفا می‌کنند و به‌عنوان یک تارگت دارویی مهم در کینتوپلاست جهت درمان شیمیایی لیشمانیوز دخالت می‌کنند. مطالعات متعدد نشان داده است که مهارکننده‌های توپوایزومرازها، این آنزیم ها را به توکسین های داخل سلولی و یک ابزار مناسب برای کشتن انگل در میزبان تبدیل می‌کنند. همچنین داروهای متصل شونده به DNA به‌عنوان عوامل درمانی عفونت‌های لیشمانیایی گزارش شده‌اند.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: انگل شناسي