دوره 30، شماره 187 - ( مرداد 1399 )                   جلد 30 شماره 187 صفحات 148-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafari N, Tabatabaei S H, Esmailpoor N. Immunohistochemical Evaluation of Fascin in Oral Squamous Cell Carcinoma. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (187) :143-148
جعفری نجمه، طیاطیایی حسین، اسماعیل پور نرگس. بررسی ایمونوهیستوشیمیایی مارکر فاسین در کارسینوم سلول سنگفرشی دهان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (187) :143-148

سابقه و هدف: سرطان سلول سنگفرشی هشتمین سرطان شایع در آقایان و پانزدهمین در خانمها میباشد. عود موضعی و متاستاز به لنف نودهای ناحیهای، دو مورد از مهمترین مشکلات این بیماران است. فاسین یک پروتئین 55 کیلو دالتونی از خانواده پروتئینهای باند شونده به اکتین میباشد که در سلولهایی با برامدگی غشایی بروز مییابد. هدف این مطالعه ارزیابی بروز مارکر فاسین در کارسینوم سلول سنگفرشی دهان(OSCC) میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 96 با مشارکت 60 بیمار مبتلا به OSCC که به بیمارستان شهید صدوقی یزد مراجعه کرده بودند، انجام شد. پس از تهیه مقاطع 4 میکرومتری از بلوکهای پارافینی، پروسه ایمونوهیستوشیمی با استفاده از مارکر فاسین انجام گرفت و یافتهها با استفاده از نرمافزار SPSS 23 و تستهای کای- اسکوار، من ویتنی و کروسکال والیس آنالیز شد.
یافتهها: بر طبق نتایج مطالعه حاضر،اکثریت نمونهها بروز ضعیف تا متوسط مارکر فاسین را نشان دادند و ارتباط معنیداری بین سن، جنس و درجه میکروسکوپی با بروز مارکر فاسین وجود داشت (022/0= P، 009/0= P، 011/0= P). علیرغم بروز بالای مارکر فاسین در نمونههای دارای عود ومتاستاز، ارتباط معنیداری در این زمینه یافت نشد (525/0= P، 769/0= P).
استنتاج: بروز مارکر فاسین در کارسینوم سلول سنگفرشی احتمالا نشاندهنده  نقش این مارکر در افزایش حرکت و مهاجرت سلولهای سرطانی و عود و متاستاز میباشد.
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: آسيب شناسي(پاتولوژی)