سابقه و هدف: فقر آهن و کم خونی وابسته به آن یک مشکل شایع و مهم در دوران بارداری در کشورهای مختلف منجمله در ایران می باشد. علی رغم تجویز سولفات آهن به عنوان یک داروی مکمل در طول بارداری؛ هنوز کم خونی یک مشکل شایع در کشور ما می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر مقادیر هفتگی و روزانه مکمل آهن بر روی شاخص های هموگلوبین و فریتین در زنان باردار تحت پوشش مراکز بهداشتی- درمانی روستایی می باشد.
مواد و روش ها: در یک مطالعه کارآزمایی در عرصه شاهد دار تصادفی شده 150 زن از میان زنان باردار مراجعه کننده به چندین مرکز بهداشتی- درمانی روستایی شهرستان ساری انتخاب و به دو گروه دریافت کننده آهن روزانه و هفتگی تقسیم بندی شدند. برای گروه آهن روزانه؛ یک قرص فروس سولفات حاوی (50 میلی گرم آهن المنتال) به صورت روزانه و برای گروه آهن هفتگی، هفته ای دو قرص فروس سولفات حاوی (100 میلی گرم آهن المنتال) تجویز شد. هموگلوبین و فریتین قبل ازشروع ارایه مکمل آهن و پس از اتمام 12هفته ارایه مکمل آهن اندازه گیری شد و عوامل زمینه ای مثل سابقه زایمان، سابقه سقط، سطح سواد، سابقه کم خونی و سابقه بارداری قبلی همسان سازی شد. اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار کامپیوتری SPSS10 و با استفاده از آزمون T مستقل و زوج مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: پس از 12 هفته میانگین تغییرات هموگلوبین درگروه روزانه و هفتگی به ترتیب 0.45 ± 0.57 , 0.49 ± 0.76 در گرم در دسی لیتر بود که در بین دو گروه این تغییرات معنی نبوده است (P>0.05). میانگین تغییرات فریتین در گروه روزانه و هفتگی به ترتیب 6.39 ± 1.40 گرم در دسی لیتر و 6.8 ± 1.37 گرم در دسی لیتر بود که در بین دو گروه این تغییرات معنی دار نبوده است (P>0.05).
استنتاج: با توجه به نتایج به دست آمده و پذیرش بیش تر زنان باردار در گروه هفتگی و مصرف تعداد کم تری قرص فروس سولفات در این گروه پیشنهاد می شود از رژیم هفتگی به جای رژیم روزانه استفاده شود