دوره 30، شماره 185 - ( خرداد 1399 )                   جلد 30 شماره 185 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohamadi Yarijani Z, Najafi H, Madani S H. Protective Effect of P-Coumaric Acid against Cisplatin-Induced Nephrotoxicity and Hepatotoxicity in Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (185) :1-13
محمدی یاریجانی زینب، نجفی هوشنگ، مدنی سید حمید. اثر محافظتی p-کوماریک اسید بر آسیب های کلیوی و کبدی ناشی از سیس پلاتین در مدل رت. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (185) :1-13

سابقه و هدف: سیس پلاتین در شیمی درمانی برای بیماران سرطانی مورد استفاده قرار میگیرد. اما مصرف آن با عوارض جانبی در اندامهای مختلف از جمله کلیه و کبد همراه است. p-کوماریک اسید یک ترکیب پلیفنولی با خواص متعدد است. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر p-کوماریک اسید بر اثرات جانبی سیس پلاتین در کلیه و کبد است.
مواد و روشها: این مطالعه تجربی بر روی 21 سر رت نر و در سه گروه انجام شد. در گروه شاهد اتانول ۲۰ درصد به مدت ۷ روز گاواژ شد. گروه سیس پلاتین مانند گروه شاهد بود اما تک دوز سیس پلاتین ( mg/kg8) را در روز پنجم دریافت کرد.  در گروه سوم (سیس پلاتین بهعلاوه p-کوماریک اسید) علاوه بر دریافت سیس پلاتین در روز پنجم،
p-کوماریک اسید با دوز mg/kg/day۱۰۰ به مدت 7 روز گاواژ شد. اختلالات عملکردی کلیه و کبد بوسیله اندازه گیری غلظت کراتینین، اوره- نیتروژن و آنزیمهای کبدی AST، ALT و ALP پلاسما ارزیابی شد. جهت ارزیابی استرس اکسیداتیو، سطح مالون دی آلدهید(MDA) و قدرت آنتی‌اکسیدانی توتال (FRAP) در بافت کلیه و کبد اندازهگیری شد. آسیبهای بافتی از طریق مطالعه اسلایدهای رنگ آمیزی شده با H&E بررسی شد.
یافتهها: سیس پلاتین سبب افزایش سطح کراتینین، اوره- نیتروژن،AST، ALT وALP ، MDA و آسیبهای بافتی و کاهش FRAP در کلیه و کبد شد. p-کوماریک اسید منجر به بهبود نسبی یا کامل پارامترهای عملکردی کلیه و کبد، کاهش آسیبهای بافتی و سطح MDA و افزایش سطح FRAP شد.
استنتاج: گاواژ p-کوماریک اسید قادر به محافظت از کلیه و کبد در برابر اثرات جانبی سیس پلاتین می باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فيزيولوژي