دوره 30، شماره 184 - ( اردیبهشت 1399 )                   جلد 30 شماره 184 صفحات 72-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mostafaei M, Emamghooli Khooshehchin T, Dadashi M, Mokhtari Zanjani P. Effect of Positive Psychology Group Counseling on Quality of Life of Pregnant Women. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (184) :61-72
مصطفایی منصوره، امامقلی خوشه چین ترانه، داداشی محسن، مختاری زنجانی پوران. تأثیر مشاورۀ گروهی با رویکرد روانشناسی مثبت گرا بر کیفیت زندگی زنان باردار. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (184) :61-72

سابقه و هدف: یکی از ابعادی که با کیفیت زندگی زنان باردار رابطه مستقیم دارد بعد سلامت روان آنان میباشد. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر مشاوره گروهی با رویکرد روانشناسی مثبت گرا بر کیفیت زندگی زنان باردار انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده است. ابتدا با روش نمونهگیری آسان تعداد 56 زن باردار انتخاب شده و سپس با استفاده از روش تصادفی بلوکهای به دو گروه 28 نفره مداخله و کنترل تقسیم شدند. جمعآوری دادهها با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت SF-36 در سه مرحله پیش‌‌زمون، پسآزمون و شش هفته بعد از مداخله انجام گردید. مداخلات روانشناسی مثبتگرا طی 8 جلسه60 دقیقه ای به صورت دوبار در هفته اجرا و دادهها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های کایاسکور، تی مستقل و تحلیل واریانس تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: بعد از مداخله بین میانگین نمره کل کیفیت زندگی درگروه مداخله (9/11 ± 78/76) و میانگین نمره گروه کنترل (06/13 ± 90/67) تفاوت معنیداری مشاهده شد (01/0=P). میانگین نمرات ابعاد جسمی و روانی کیفیت زندگی نیز در پسآزمون اختلاف معنیداری داشتند (05/0 > P). شش هفته بعد از مداخله در بعد روانی اختلاف معنیداری بین دو گروه دیده شد(043/0P=) اما در مقایسه میانگین نمره کل کیفیت زندگی (058/0P=) و بعد جسمی (093/0P=) آن تفاوت معناداری بین دو گروه وجود نداشت. نتایج تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر برای همه متغیرها در گروه مداخله اختلاف معناداری را نشان داد (001/0> P).
استنتاج: مشاوره مثبتگرا میتواند موجب بهبود کیفیت زندگی و سلامت روان مادارن باردارشود، اما کیفیت زندگی یک مقوله چند بعدی است که حفظ بهبود آن مستلزم توجه به تمامی ابعاد سلامتی و تداوم مشاوره میباشد.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 6N20160521027994IRCT
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: مامائی