دوره 30، شماره 189 - ( مهر 1399 )                   جلد 30 شماره 189 صفحات 60-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sahebkar Moeini M, Sadeghi T, Sezavar M, Mohammadi R. Comparing the Effect of Cold and Warm Vibration on Pain Caused by Intravenous Cannula Insertion in Children Using a Buzzy Device. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (189) :48-60
صاحبکار معینی مریم، صادقی طاهره، سزاوار مجید، محمدی رقیه. بررسی مقایسه ای تاثیر زنبورک ویبره همراه با گرما و سرما بر درد ناشی از تزریق آنژیوکت در کودکان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (189) :48-60

سابقه و هدف: کاتتریزاسیون داخل وریدی یکی از پروسیجرهای معمول دردناک کودکان است. هدف از این پژوهش، مقایسه تاثیر زنبورک ویبره همراه با گرما و یا سرما بر درد ناشی از تزریق آنژیوکت در کودکان 6-3 سال میباشد.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی تصادفی در سال 1398، 108 کودک مراجعهکننده بیمارستان فوق تخصصی کودکان اکبر مشهد با استفاده از روش تصادفی بلوک‌بندی در سه گروه زنبورک ویبره همراه با گرما، زنبورک ویبره همراه با سرما و زنبورک ویبره (کنترل) قرار گرفتند. یک عروسک زنبوری موزیکال، به همراه کیسه سرد و گرم متصل به آن، به مدت 5 دقیقه، در فاصله تقریباً 10-5 سانتیمتر بالاتر از محل تزریق بسته شد و در یک دقیقه پایانی ویبریشن اعمال شد، سپس تزریق آنژیوکت انجام شد. شدت درد کودکان با مقیاس سنجش درد Wong-Baker ارزیابی شد. داده‌ها توسط نرم‌افزار 19SPSS در سطح معنیداری 95 درصد تحلیل شد.
یافتهها: قبل از رگ‌گیری میانگین و انحراف معیار نمره درد تفاوت معنی‌داری نداشت(05/0<P). حین رگ‌گیری نمره درد تفاوت معنیداری داشت(05/0>P). نمره درد بین گروه زنبورک ویبره همراه سرما با گروه زنبورک ویبره همراه گرما معنی‌دار بود(05/0>P). نمره درد بین گروه زنبور ویبره همراه سرما با گروه کنترل معنی‌دار بود(05/0>P) و نمره درد بین گروه زنبور ویبره همراه گرما با گروه کنترل، معنیدار نبود(05/0<P).
استنتاج: زنبورک ویبره همراه با گرما و سرما میتواند درد ناشی از تزریق را کاهش دهد، اما زنبورک ویبره همراه با سرما تاثیر بیشتری بر کاهش درد دارد. پیشنهاد میشود از زنبورک ویبره (با سرما وگرما) در رویههای تهاجمی دردناک در کودکان استفاده شود.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N20181104041553IRCT
واژه‌های کلیدی: ویبره، گرما، سرما، درد، تزریق آنژیوکت، کودکان