دوره 30، شماره 189 - ( مهر 1399 )                   جلد 30 شماره 189 صفحات 84-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

EtemadiNezhad S, Samaei S E, Yazdani Charati J, Davoodi Moghaddam M R. Quality of Work Life and Job Burnout and Determining Its Related Factors in Golestan Health Inspectors. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (189) :71-84
اعتمادی نژاد سیاوش، سمایی سید احسان، یزدانی چراتی جمشید، داودی مقدم محمد رضا. بررسی کیفیت زندگی کاری و فرسودگی شغلی و تعیین فاکتورهای تأثیر گذار بر آن در بازرسین بهداشتی استان گلستان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (189) :71-84

سابقه و هدف: بالا بودن میزان بار کاری و استرس در بین بازرسین بهداشتی از یک سو و فقدان مطالعه در زمینه ارتباط بین فرسودگی شغلی و کیفیت زندگی کاری در این گروه شغلی از سوی دیگر، انجام پژوهشها در این گروه شغلی را بیش از پیش آشکار میسازد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی به صورت سرشماری بر روی 245 نفر از بازرسین بهداشتی شاغل دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان انجام شد. جمعآوری اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیتشناختی، کیفیت زندگی کاری (QWL) و فرسودگی شغلی (Maslach) صورت گرفت. داده‌ها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه ی 18 تجزیه و تحلیل و جهت بررسی ارتباط بین ابعاد کیفیت زندگی کاری با فرسودگی شغلی و همچنین پیشبینیکنندگی فاکتورهای اثرگذار بر فرسودگی شغلی بازرسین بهداشتی مورد مطالعه به ترتیب از آزمون‌های پیرسون و رگرسیون لجستیک (Backward: LR) استفاده شد.
یافتهها: امتیاز کلی پرسشنامه QWL و پرسشنامه Maslach در بازرسین بهداشتی مورد مطالعه به ترتیب 42/13±40/70 و 24/20±64/42 به دست آمد و براساس آزمون پیرسون، تمامی ابعاد پرسشنامه کیفیت زندگی کاری با فرسودگی شغلی، همبستگی معنیدار و معکوسی داشتند (05/0>P). براساس مدل رگرسیون لجستیک، افزایش نمره کیفیت زندگی کاری، از سطح پایین به سطح متوسط، میتواند منجر به کاهش 11 برابری بروز فرسودگی شغلی در بازرسین شود (69/93- 32/1: CI، 143/11= OR).
استنتاج: بر اساس یافته‌های این مطالعه، میتوان نتیجه گرفت که یکی از برنامه‌های مداخله‌ای برای کاهش سندرم فرسودگی شغلی در بازرسین بهداشتی می‌تواند تمرکز بر بهبود فاکتورهای مرتبط با کیفیت زندگی کاری باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای