دوره 31، شماره 198 - ( تیر 1400 )                   جلد 31 شماره 198 صفحات 187-182 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pakravan A, Elyassi Gorji N, Vaziri P, Moaddabi A, Ebrahimi Saravi M, Bamdadian T. Prevalence of Dry Socket Following Tooth Extraction and Associated Factors. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (198) :182-187
پاکروان امیرحسین، الیاسی گرجی نادیا، وزیری پریا، مودبی امیرحسین، ابراهیمی ساروی محمد، بامدادیان تهمینه. میزان شیوع حفره خشک ناشی از کشیدن دندان و عوامل مرتبط با آن. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (198) :182-187

سابقه و هدف: حفره خشک (dry socket)، یک عارضه محدود شونده با اتیولوژی نامشخص و التهاب حاد استخوان آلوئولار در ساکت(socket) دندان کشیده شده میباشد که از یک الی سه روز پس از کشیدن دندان با بروز درد شدید ناشی از تخریب کامل یا ناکامل لخته خون درون ساکت، بروز مییابد. هدف از این مطالعه بررسی میزان شیوع حفره خشک متعاقب کشیدن دندان و عوامل مرتبط با آن در بیماران مراجعهکننده به مراکزدرمانی شهرستان ساری در سال 1397 میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی بر روی 1199 بیمار 60-18 سال که از آذر تا اسفند 1397 به واحد دندانپزشکی مراکز درمانی شهرستان ساری مراجعه کرده بودند، انجام شد. پس از توجیه و اخذ رضایت از بیماران، پرسشنامهای جهت ثبت اطلاعات دموگرافیک و دندانپزشکی بیمار تکمیل شد و طی مدت 48 الی 72 ساعت پس از خارجسازی دندان توسط دانشجویان سال چهارم و پنجم و دندانپزشکان ارشد، جهت پیگیری با بیماران تماس گرفته شد. سپس تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS ورژن 24 صورت گرفت.
یافتهها: میزان شیوع حفره خشک در این مطالعه، 1/1 درصد بود. شایعترین دلیل کشیدن دندان، پوسیدگیهای وسیع دندانی بود و دندان مولر سوم با فراوانی 4/45 درصد بیشترین دندان کشیده شده بود. بر اساس ارزیابیهای آماری، افرادی که به هیچ وجه مسواک نمیزدند، بیشتر در معرض حفره خشک قرار داشتند.
استنتاج: در این مطالعه تکنیک فلپ با خروج استخوان، بالاترین شیوع ایجاد حفره خشک را داشت، در حالی که روش خارجسازی ساده از کمترین شیوع ایجاد حفره خشک برخوردار بود.
واژه‌های کلیدی: حفره خشک، درد، جراحی
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: دندانپزشکی