دوره 31، شماره 200 - ( شهریور 1400 )                   جلد 31 شماره 200 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Askari F, Azadbakht M, Gholami S, Akbari F, Shaki F, Nowroozpoor Dailami K, et al . Protective Effects of Phyllanthus emblica, Acorus calamus, and Chelidonium majus in an Animal Model of Cataract. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (200) :1-10
عسکری فیروزه، آزادبخت محمد، غلامی صبا، اکبری فاطمه، شکی فاطمه، نوروزپور کیومرث، و همکاران.. اثرات محافظتی گیاهان آمله، اگیرترکی و مامیران در پیشگیری از کاتاراکت تجربی مدل حیوانی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (200) :1-10

سابقه و هدف: آب مروارید(کاتاراکت) یک بیماری شایع در جوامع است و استرس اکسیداتیو مهمترین عامل ایجاد آن میباشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر محافظتی سه گیاه آمله، اگیرترکی و مامیران در برابر آب مروارید در رت با توجه به خواص آنتیاکسیدانتی این گیاهان است.
مواد و روشها: در این مطالعه، 30 نوزاد رت 10-8 روزه انتخاب و به 5 گروه تقسیم شدند. گروه 1 (گروه کنترل) نرمال سالین در روز 10 بعد از تولد دریافت کرد و به گروه 2، 3، 4 و 5 برای القای کاتاراکت نابالغ، µmole/kg 30 به صورت زیرجلدی محلول سلنیت سدیم تزریق شد. گروه2 (گروه بیمار) تنها تک دوز سلنیت سدیم دریافت کردند. سپس گروه3 و4 و5 به صورت روزانه از روز 9 تا12 پس از تولد به ترتیب با تزریق داخل صفاقی mg/kg 400عصاره سه گیاه مامیران، آمله، اگیرترکی تحت درمان قرار گرفتند. در روز 17، لنز رتها بررسی مورفولوژی شد و در روز 30 تولد، رتها بیهوش و لنز آنها خارج شد و محتوای گلوتایتون و مالون دیآلدهید بافت عدسی اندازهگیری شد. همچنین تست DPPH و محتوای فلاوونوئیدی روی عصارههای این گیاهان انجام گرفت.
یافتهها: به ترتیب آمله، مامیران و اگیرترکی بیشترین میزان ترکیبات آنتیاکسیدانتی، سطح گلوتاتیون در بافت عدسی و کاهش درجه کاتاراکت و بیشترین محافظت چشمی نسبت به گروه سلنیت سدیم را داشتند. از نظر محتوای مالون دیآلدهید، گیاهان آمله، اگیرترکی و مامیران به ترتیب کمترین میزان را بعد از گروه کنترل نرمال سالین داشتند.
استنتاج: گیاه آمله بهطور چشمگیری باعث بهبود آب مروارید در مدل حیوانی رت میشود.