دوره 31، شماره 196 - ( اردیبهشت 1400 )                   جلد 31 شماره 196 صفحات 81-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini S H, Saleh Tabari Y, Assadi T, Ghasemihamedani F, HabibiSaravi R. Hospitals Readiness in Response to COVID-19 Pandemic in Mazandaran Province, Iran 2020. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (196) :71-81
حسینی سیدحسین، صالح طبری یحیی، اسدی تورج، قاسمی همدانی فریبا، حبیبی ساروی رضا. ارزیابی آمادگی عملیاتی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مازندران در مواجهه با همه گیری کووید19 در سال 1399. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (196) :71-81

سابقه و هدف: بیمارستانها از ارکان حیاتی نظام سلامت در پاسخ به مخاطرات بیولوژیک ‌هستند. آمادگی بیمارستان در اپیدمیها فرآیند پویا، پیچیده و چند بعدی میباشد و به معنای ظرفیتها و قابلیتهای توسعه یافته بیمارستان در پیشبینی، کاهش اثرات، مقاومت، پاسخ و بازیابی در مواجهه با رویداد بیولوژیک است. هدف از این مطالعه بررسی میزان آمادگی عملیاتی بیمارستانهای استان مازندران در پاسخ به همهگیری بیماری کووید19 در سال 1399 بود.
مواد و روشها: مطالعه به صورت مقطعی، توصیفی-تحلیلی در فروردین ماه 1399 و با استفاده از ابزار استاندارد ترجمه شده سازمان جهانی بهداشت منطقه آمریکا (پاهو2019) انجام پذیرفت. چک لیست مشتمل بر 10 مولفه به ترتیب شامل فرماندهی و کنترل(7 سنجه(، هماهنگی(2سنجه(، اطلاعات(2 سنجه(، لجستیک(7 سنجه(، اداری و مالی(1 سنجه(، شناسایی سریع(3 سنجه)، تشخیص(3 سنجه)، ایزولاسیون(3 سنجه)، مدیریت موارد(4 سنجه(، پیشگیری و کنترل عفونت(10 سنجه( بوده است. جهت تحلیل آماری از روشهای آماری توصیفی و مقایسه میانگینها از آزمون کروسیکال والیس و از SPSS نسخه 18 استفاده شد.
یافتهها: از 39 بیمارستان استان، 26 بیمارستان دانشگاهی، 4 بیمارستان تامین اجتماعی و 9 بیمارستان خصوصی بودند. بیمارستانهای تامین اجتماعی بالاترین سطح آمادگی(میانگین 82 از 84)، بیمارستانهای دانشگاهی در رتبه دوم (میانگین امتیاز 72/72 از 84) و بیمارستانهای خصوصی در رتبه سوم (میانگین امتیاز 5/72 از 84) را کسب کردند. با توجه به مجموع امتیازات، آمادگی عملیاتی بیمارستانها در سطح خوب قرار گرفت.
استنتاج: آمادگی عملیاتی بیمارستانهای استان مازندران در مواجهه با همهگیری کووید19 در سطح خوبی قرار داشت. به جهت مزمن و طولانی شدن همه‌گیری و مشخص نبودن مدت زمان خاتمه آن، پایش و نظارت بر اجزای کلیدی جهت استمرار این آمادگی بسیار ضروری میباشد.
واژه‌های کلیدی: آمادگی، کووید19، بیمارستان
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: طب اورژانس