دوره 31، شماره 198 - ( تیر 1400 )                   جلد 31 شماره 198 صفحات 181-175 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salehi M, Hadadi A, Badali H, Moosazadeh M, Ezadi Z, Aryana M et al . Invitro Investigation of Antifungal Effect of Sumac Methanolic Extract on Candida albicans. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (198) :175-181
صالحی مائده، حدادی اعظم، بدلی حمید، موسی زاده محمود، ایزدی زهره، آریانا مهدی و همکاران.. اثر ضدقارچی عصاره متانولی سماق بر کاندیدا آلبیکانس در محیط آزمایشگاهی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (198) :175-181

سابقه و هدف: کاندیدیازیس عفونت فرصت‌طلب ناشی از گونه‌های کاندیداست که با ضعف ایمونولوژیک میزبان رخ می‌دهد. محدودیت‌های موجود در درمان بیماری‌های قارچی مانند عوارض جانبی داروها و مقاومت دارویی باعث توجه محققان به داروهای گیاهی در درمان این بیماری‌ها شده است. هدف این مطالعه بررسی اثر ضدقارچی عصاره سماق بر روی کاندیدا آلبیکانس در محیط آزمایشگاهی بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی، اثر ضد قارچی عصاره متانولی سماق بر روی سویههای کاندیدا آلیکانس با تست MIC (minimum inhibitory concentration) و با روش broth microdilution صورت پذیرفت. همچنین MIC با استفاده از داروی نیستاتین نیز بر روی این سویهها انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که عصاره متانولی سماق در غلظتهای پایین توان مهار نمونههای کاندیدا آلبیکانس را ندارد و در حداقل غلظت 512 میلیگرم بر لیتر میتواند اثر بازدارندگی خود را اعمال کند. در حالی که محدوده تاثیرگذاری داروی نیستاتین 016/0 تا 125/0 میلیگرم بر لیتر بود و همچنین نتایج MIC، MIC50، MIC90 و G mean در مورد داروی نیستاتین مقادیر کمتری را نشان داد که بیان‌کننده قدرت مهارکنندگی بالاتر این دارو میباشد.
استنتاج: عصاره متانولی گیاه سماق در غلظت‌های بالا، تاثیر بازدارندگی بر رشد کاندیدا آلبیکانس دارد و می‌تواند در طب سنتی علیه مخمر کاندیدا آلبیکانس کاربرد داشته باشد، ولی این اثر بازدارندگی در مقایسه با داروی نیستاتین ضعیف‌تر است.
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: دندانپزشکی