دوره 31، شماره 197 - ( خرداد 1400 )                   جلد 31 شماره 197 صفحات 182-177 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khandehroo M, Rouhani S, Yazdani Charati J, Esmaeili R. Impact of Health System Reforms on Inpatient Cost in Iran: A Case Study of Behshahr Imam Khomeini Hospital Using Interrupted Time Series. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (197) :177-182
خنده رو مسعود، روحانی صمد، یزدانی چراتی جمشید، اسماعیلی رضا. تاثیر اصلاحات نظام سلامت بر مخارج بستری ایران: مطالعه موردی بیمارستان امام خمینی بهشهر با استفاده از تحلیل سری زمانی منقطع. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (197) :177-182

سابقه و هدف: هزینه‌های بستری بخش مهمی از مخارج نظام‌های سلامت را تشکیل می‌دهد. هدف مطالعه حاضر بررسی تغییرات سطح و روند هزینه متوسط بستری در بیمارستان امام خمینی شهر بهشهر در مدت اجرای طرح پزشک خانواده و طرح تحول سلامت بود.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع مطالعات طولی و مبتنی بر سری زمانی منقطع بود. دادههای مطالعه شامل هزینه متوسط بستری در بیمارستان امام خمینی (ره) بهشهر از ابتدای سال 1390 تا پایان سال 1397 بوده است. برای تحلیل دادهها از رگرسیون منقطع در نرمافزار 3.6.1 R استفاده شد.
یافتهها: نرخ رشد تعداد موارد بستری در طول 2 سال متوالی بعد از آغاز پزشک خانواده منفی بود. بیشترین رشد متوسط هزینه بستری در طول مطالعه برابر با 83 درصد و مربوط به دوره زمانی آغاز طرح تحول سلامت در سال 1393 می‌باشد. تغییر در سطح هزینه متوسط بستری در ابتدای طرح تحول سلامت نسبت به دوره قبل از آن معنیدار بود (001/0< P) و به مقدار 3896826 ریال افزایش یافته است.
استنتاج: در طول یک دهه اخیر، تغییر در هزینه متوسط بستری، با تاثیرپذیری از اصلاحات دو طرح پزشک خانواده و طرح تحول سلامت روند ناهمگنی را تجربه کرده است. مطالعات بیش‌تری در خصوص تاثیر هریک از اجزا و بسته‌های این اصلاحات بر مخارج نظام سلامت پیشنهاد میشود.