دوره 31، شماره 197 - ( خرداد 1400 )                   جلد 31 شماره 197 صفحات 54-44 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gholipour S, Rabbani D, Nikaeen M. Presence of Coronavirus, Enterovirus and Adenovirus in Municipal Wastewater as Indicators of the Prevalence of Associated Viral Infections in the Community. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (197) :44-54
قلی پور سحر، ربانی داورخواه، نیک آئین مهناز. بررسی حضور ویروسها در فاضلاب شهری به عنوان نشانگرهای شیوع عفونت در جامعه. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (197) :44-54

سابقه و هدف: آدنوویروس و انتروویروس به عنوان ویروسهای شناخته شده روده‌ای در فاضلاب به طور متداول شناسایی شده اند. همچنین دفع مدفوعی کروناویروس جدید (SARS-CoV-2) در بعضی از مطالعات گزارش شده است. بنابراین بررسی حضور این ویروس ها در فاضلاب می تواند هم به لحاظ سلامت عمومی و هم به لحاظ  پیش بینی و پیش گیری از شیوع عفونت های ویروسی در جامعه حائز اهمیت باشد.
مواد و روش ها: 24 نمونه  از فاضلاب ورودی به دو تصفیه خانه بزرگ فاضلاب شهری برداشته شد و نوکلئیک اسید ویروسی مورد استخراج قرار گرفت. در نهایت حضور آدنوویروس با Real-time PCR و حضور انترووویروس و کروناویروس (SARS-CoV-2) با RT Real-time PCR بررسی شد.
یافته ها:  9 نمونه از 24 نمونه فاضلاب خام (5/37%) از نظر حضورکروناویروس جدید مثبت بودند. همچنین 19 نمونه حضورآدنوویروس‌ها (79%)، و 6 نمونه (25%) حضور انتروویروس‌ها را نشان دادند.
نتیجه گیری: مشاهده کروناویروس جدید، آدنوویروس و انتروویروس در نمونه های فاضلاب شیوع عفونت این ویروسها در جامعه هدف تصفیه خانه فاضلاب مورد بررسی را نشان می دهد. حضور ویروسها در فاضلاب بیانگر این است که پایش فاضلاب می تواند به عنوان یک ابزار مهم برای بررسی شیوع عفونت های ویروسی در جامعه به کار گرفته شود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست