دوره 33، شماره 227 - ( آذر ماه 1402 )                   جلد 33 شماره 227 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Moshtaghi F, Azadbakht M, Azizi S, Sina S, Alizade F. Evaluation of Asparagus officinalis L. extract on hepatotoxicity induced by Senecio Vulgaris L. in Male Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (227) :1-12
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-16129-fa.html
مشتاقی فاطمه، آزادبخت محمد، عزیزی سهیل، سیناء سبحان، علیزاده فاطمه. ارزیابی اثر محافظتی عصاره مارچوبه بر سمیت کبدی ناشی از مواجهه با عصاره پیرگیاه در موش های صحرایی نر. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (227) :1-12

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-16129-fa.html


چکیده:   (1319 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماری کبدی یکی از مشکلات جهانی است که با مرگ و میر بالایی همراه می‌باشد. طبق گزارش WHO در حدود 500 میلیون نفر در جهان مبتلا به هپاتیت مزمن هستند که باعث مرگ بیش از 1 میلیون نفر آن‌ها می‌گردد. گیاهان دارویی به‌عنوان یک منبع حیاتی، به طور بالقوه برای پیشگیری و درمان بیماری‌های کبدی به‌کار می‌روند. یکی از گیاهانی که در طب سنتی جهت درمان آسیب‌های کبدی استفاده می‌شود مارچوبه است. بنابراین اثربخشی آن در برابر سمیت کبدی القاشده با پیرولیزیدین آلکالوئیدها (PA) در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: در این ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺗﺠﺮﺑﻲ 60 ﺳﺮ ﻣﻮش ﺻحرایی نر آﻟﺒﻴﻨﻮ از ﻧﮋاد وﻳﺴﺘﺎر ﺑﻪ 6 ﮔﺮوه ده ﺗﺎﻳﻲ  ﺗﻘﺴﻴﻢ ﺷﺪﻧﺪ. ﻳﻚ ﮔﺮوه ﺑﻪعنوان ﻛﻨﺘﺮل نرمال سالین در نظر گرفته شد و درﮔﺮوه دوم با ﺗﺘﺮاﻛﻠﺮﻳﺪ ﻛﺮﺑﻦ و در چهار ﮔﺮوه بعدی توسط عصاره پیر گیاه به مدت یک هفته، سمیتﻛﺒﺪی اﻳﺠﺎد ﺷﺪ. از اﻳﻦ ﭼﻬﺎر ﮔﺮوه ﻳﻚ ﮔﺮوه ﺑﻪ‌ﻋﻨﻮان کنترل منفی و ﺳﻪ ﮔﺮوه دﻳﮕﺮ روزاﻧﻪ ﺑﻪ‌ﺗﺮﺗﻴﺐ 100،300 و 600 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره مارچوبه به‌صورت خوراکی به‌مدت 14 روز در یافت کردند. درگروه‌های 1 و2 و3 در پایان هفته اول جهت بررسی ایجاد سمیت کبدی و بقیه گروه‌ها در پایان 21 روز، آﻧﺰﻳم‌های آﻻﻧﻴﻦ آﻣﻴﻨﻮﺗﺮاﻧﺴﻔﺮاز( ALT) و آﻟﻜﺎﻟﻴﻦ ﻓﺴﻔﺎﺗﺎز(ALP)، آﺳﭙﺎرﺗﺎت آﻣﻴﻨﻮﺗﺮاﻧﺴﻔﺮا (AST)، هم‌چنین غلظت‌ﻫﺎی ﺳﺮﻣﻲ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﺗﺎم، آلبومین و ﺑﻴﻠﻲ‌روﺑﻴﻦ ﻛﻪ از ﺷﺎﺧﺺ‌ﻫﺎی آﺳﻴﺐ‌ﻫﺎی ﻛﺒﺪی اﺳﺖ، اﻧﺪازه‌ﮔﻴﺮی و ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از آزمون آماری ANOVA ﺗﺠﺰﻳﻪ و ﺗﺤﻠﻴﻞ ﮔﺮدﻳﺪ. هم‌چنین بررسی بافتی از کبد به عمل آمد.
یافتهها: دریافت خوراکی عصاره پیر گیاه باعث افزایش مقدار بیلی روبین، ALP،ALT ، AST و کاهش پروتئین تام و آلبومین در مقایسه با گروه کنترل شد. مصرف عصاره گیاه مارچوبه سبب شد این فاکتورها در بیش‌تر موارد به شکل معنی‌داری به گروه کنترل نزدیک گردد. بررسی‌های بافتی نشانگر بهبود نسبی آسیب‌های کبدی ناشی از پیر گیاه توسط عصاره مارچوبه بود.
استنتاج: ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺣﺎﺻﻞ از اﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻧﺸﺎن ﻣﻲ‌دﻫﺪ ﻋﺼﺎره ﮔﻴﺎه مارچوبه در ﺑﺮاﺑﺮ آﺳﻴﺐ‌ﻫﺎی ﻛﺒﺪی اﻳﺠﺎد ﺷﺪه ﺗﻮﺳﻂ عصاره پیر گیاه دارای اﺛﺮات ﻣﺤﺎﻓﻈﺘﻲ اﺳﺖ
متن کامل [PDF 1040 kb]   (448 دریافت)    

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb