دوره 31، شماره 198 - ( تیر 1400 )                   جلد 31 شماره 198 صفحات 212-194 | برگشت به فهرست نسخه ها

Parkhideh S, Nalini R, Kazemi M H, Kaboli Z, Roshandel E. Oncolytic Viruses: A Promising Solution for Relapse Prevention after Autologous Hematopoietic Stem Cell Transplantation. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (198) :194-212
پرخیده سایه، نعلینی روناک، کاظمی محمد حسین، کابلی زینب، روشندل الهام. ویروس های انکولیتیک: یک راهکار امیدبخش برای جلوگیری از عود پس از پیوند اتولوگ سلول های بنیادی خونساز. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (198) :194-212

پیوند اتولوگ سلولهای بنیادی خونساز (AHSCT) Autologous Hematopoietic Stem Cell Transplantation یک راهکار موفق در درمان سرطان‌های خون است. با این‌ حال، عود بیماری پس از پیوند، مهمترین چالش این درمان میباشد. عود پس از پیوند، عمدتاً به دلیل وجود سلولهای سرطانی باقی مانده در مغز استخوان بیمار میباشد که بهطور کامل پاکسازی نشدهاند. استراتژی‌های مختلفی برای پاکسازی سلولهای سرطانی موجود در بافت پیوندی بهکار گرفته شده است که از جمله آنها میتوان به استفاده از شیمی درمانی، انتخاب مثبت سلولهای بنیادی خونساز دارای مارکر CD34 و استفاده از سلولهای T آلوریاکتیو علیه سلولهای سرطانی اشاره کرد. علیرغم موفقیتهای نسبی، هیچ‌یک از روشهای فوق از اختصاصیت کافی برخوردار نیستند و غالباً با آسیب به سلولهای بنیادی خونساز منجر به سیتوپنی طولانی مدت و در نهایت شکست پیوند می‌شوند. یکی از راهکارهای نوین و امیدبخش برای پاکسازی سلولهای سرطانی، استفاده از ویروسهای انکولیتیک (OV) میباشد. این ویروس‌ها قابلیت تکثیر انتخابی در سلول های بدخیم را دارند و بدین ترتیب نه‌تنها سلولهای بدخیم را مورد هدف قرار میدهند، بلکه به سلولهای بنیادی خونساز طبیعی نیز آسیبی نمیرسانند. اگرچه استفاده از OV‌ها در زمینه AHSCT در ابتدای راه است، اما نتایج امیدبخش ex vivo نشان می‌دهد که میتوان از این ویروس‌ها به‌عنوان عوامل پاکساز سلول‌های توموری موجود در پیوند استفاده کرد و بدین‌ترتیب از بروز عود جلوگیری نمود. در این مقاله، تازه‌ترین یافته‌های حوزه OV درمانی در AHSCT و نقش آن در جلوگیری از بروز عود پس از پیوند مورد بحث قرار گرفته است.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: هماتولوژی و آنکولوژی