دوره 32، شماره 207 - ( فروردین 1401 )                   جلد 32 شماره 207 صفحات 78-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sheidaei S, Salehi M, Pourmousa R, Ghasemi M. A 10-year Survey of Clinicopathological Finding of Laryngeal Lesions in Sari Bu Ali Hospital, Iran (2009-2019). J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (207) :67-78
شیدایی سمیه، صالحی مهسا، پورموسی رستم، قاسمی مریم. بررسی کلینیک و پاتولوژیک و عوامل مرتبط با ضایعات حنجره در بیماران بیوپسی شده در بیمارستان بوعلی ساری، یک مطالعه ده ساله 1398-1388. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (207) :67-78

سابقه و هدف: ابتلا به سرطانهای حنجره با مرگ و میر و نیزناتوانی بالایی همراه است. از آنجاییکه هیچ تست غربالگری موثری برای این بیماری به اثبات نرسیده است، به نظر میرسد بهترین راه جهت کنترل بیماری، شناخت و حذف فاکتورهای مستعدکننده از زندگی افراد است. لذا این مطالعه به قصد برداشتن گامی موثر در جهت شناخت ریسک فاکتورها و عوامل موثر بر نوع و پروگنوز ضایعات حنجره انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، اطلاعات کلیه بیمارانی که طی سالهای 88 لغایت 98 در بیمارستان بوعلی شهر ساری بیوپسی شده بودند و پرونده داشتند، جمعآوری گردید. در این بیماران تمام ضایعات حنجره اعم از خوشخیم و بدخیم از منظر کلینیکوپاتولوژیک بررسی شد. بدینصورت که از طریق پرونده خوانی، اطلاعات دموگرافیک و بالینی بیماران نظیر سن، جنسیت، تشخیص بالینی و پاتولوژیک، محل عود، موارد عود و نوع خوشخیمی جمعآوری و آنالیز شد.
یافتهها: 423 بیمار بررسی شدند. از میان این افراد 331 نفر(78/3 درصد) مرد و 92 نفر (21/7 درصد) زن بودند. 254 نفر (60 درصد) ساکن شهر و 169 نفر (40 درصد) ساکن روستا، 189 نفر (44/6 درصد) سابقه مصرف مواد مخدر، 136 نفر (32 درصد) سابقه مصرف الکل و 312 نفر (74 درصد) سابقه استعمال دخانیات داشتند. در مطالعه حاضر، درگروه دارای بدخیمی میانگین سنی بروز ضایعات در طی سالهای مورد بررسی کاهش داشته است ولی درضایعات خوشخیم، میانگین سنی بروز ضایعات بهطور معنیداری افزایش پیدا کرده است(0/05P<). همچنین مردان در مقایسه با زنان ریسک ابتلای بیشتری به ضایعات غیر بدخیم دارند.
استنتاج: این مشاهدات بیانگر یک هشدار بوده و لازم است در برنامههای آموزشی- اجتماعی و اپیدمیولوژیک جهت اقدامات پیشگیرانه در نظر گرفته شود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: آسيب شناسي(پاتولوژی)