دوره 22، شماره 2 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 2) 1391 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 194-186 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ebrahimi-Seirizi Z, Riyahi-Bakhtiari A, Ghaffari S. Petroleum pollution risk assessment in sediment of Hara protected zone with determination of polycyclic aromatic hydrocarbons. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (2) :186-194
ابراهیمی سیریزی زهره، ریاحی بختیاری علیرضا، غفاری ساناز. ارزیابی خطر آلودگی نفتی در رسوبات منطقه حفاظت شده حرا با اندازه‌گیری هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (2) :186-194

سابقه و هدف: هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای (Polycyclic aromatic hydrocarbons یا PAHs) گروه بزرگی از آلاینده‌های پایدار محیطی را تشکیل می‌دهند. این ترکیبات از پراکنش وسیعی در محیط زیست برخوردار هستند و منشأ اصلی ورود آن‌ها به محیط زیست، نفت و فرآورده‌های نفتی می‌باشد. هدف اصلی مقاله حاضر، اندازه‌گیری ترکیبات PAHs لیست آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا در رسوبات سطحی منطقه حفاظت شده حرا و مقایسه آن با استانداردهای موجود بود. مواد و روش‌ها: به منظور ارزیابی خطر آلودگی نفتی در منطقه، تعداد 42 نمونه رسوب سطحی از دو منطقه قشم و بندر خمیر برداشت شد و 16 ترکیبPAH لیست آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا در آن‌ها مورد بررسی قرار گرفت. جهت استخراج نمونه‌ها از دستگاه سوکسله (Soxhlet) و حلال دی‌کلرومتان و برای تحلیل نمونه‌ها از دستگاه GC-MS (Gas chromatography-Mass spectrometer) استفاده گردید. یافته‌ها: متوسط غلظت 16 ترکیب PAHs برابر با 157 ± 1470 نانوگرم بر گرم وزن خشک به دست آمد. همچنین غلظت ترکیب نفتالین به عنوان سمی‌ترین و بنزو(آ) پایرن به عنوان شناخته شده‌ترین ترکیب سرطان‌زای PAHs به ترتیب 183 ± 1274 و 28/0 ± 5/2 نانوگرم بر گرم وزن خشک محاسبه شد. استنتاج: غلظت کلی ترکیبات PAHs کمتر از میزان استاندارد EPA (4000 نانوگرم بر گرم) در رسوب می‌باشد، اما غلظت ترکیب نفتالین به عنوان سمی‌ترین ترکیب PAH بالاتر از حد استاندارد این سازمان (160 نانوگرم بر گرم) بود. غلظت ترکیب بنزو(آ) پایرن نیز به عنوان خطرناک‌ترین ترکیب PAH و شاخص آلودگی محیط به ترکیبات PAH نیز کمتر از حد مجاز این سازمان (430 نانوگرم بر گرم) ارزیابی گردید.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت