دوره 31، شماره 203 - ( آذر 1400 )                   جلد 31 شماره 203 صفحات 162-152 | برگشت به فهرست نسخه ها

Royaniyan F, Azadbakht M, Talebpour Amiri F, Asgarirad H, Davoodi A, Akbari F, et al . Effect of Lipogel Containing Extracts of Eryngium campestre L. and Satureja hortensis L. on Wound Healing in Male Wistar Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (203) :152-162
رویانیان فاطمه، آزادبخت محمد، طالب پور امیری فرشته، عسگری راد حسین، داوودی علی، اکبری فاطمه، و همکاران.. اثر فرمولاسیون لیپوژل حاوی عصاره های گیاه زولنگ (Eryngium campestre L.) و مرزه (Satureja hortensis L.) بر روی زخم در رت های نر نژاد ویستار. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (203) :152-162

سابقه و هدف: زخم عارضهای با شیوع بالا در جامعه است. نیازمندی اصلی برای مدیریت زخم، التیام سریع و کامل زخم، بدون پخش شدن عفونت می‌باشد. منابع طبیعی با دسترسی آسان و ارزان قیمت به عنوان یکی از کلیدی‌ترین گزینه‌های درمان پیشنهاد شده است، لذا هدف از این مطالعه بررسی اثر فرمولاسیون لیپوژل حاوی عصارههای گیاه زولنگ (Eryngium campestre L.) و مرزه (Satureja hortensis L.) بر بهود زخم در رتهای نر نژاد ویستار بود.
مواد و روشها: جهت تهیه فرمولاسیون لیپوژل، فرمولاسیونهایی با نسبتهای مختلف پارافین، پلیاتیلن و عصاره تهیه و برای یافتن بهترین فرمولاسیون آزمایش شد. بدین منظور 20 رت به چهار گروه (5=n) نرمال سالین، پایه لیپوژل، لیپوژل عصارهها و اکتیو واتر تقسیم شدند.زخم با ضخامت کامل به مساحت 2/5 در 2/5 سانتی‌متر در پشت حیوان ایجاد شد. ابعاد زخم و مطالعات هیستوپاتولوژی در روزهای 3،5 ،7 و 12 بررسی شد.
یافتهها: فرمولاسیون حاوی 95 درصد پارافین و 5 درصد پلیاتیلن به دلیل پوشانندگی بهتر پوستی، قوام مناسب و یکنواختی بهتر، به‌عنوان فرمولاسیون نهایی لیپوژل انتخاب شد. نتایج مطالعات درونتنی نشان داد که ابعاد زخم در گروه درمان نسبت به بقیه گروهها تفاوت معنیدار آماری دارد(0/05>P). نتایج حاصل از مطالعات بافتشناسی نشان داد، رسوب کلاژن در گروه‌های لیپوژل عصارهها و پایه لیپوژل بالاتر از بقیه گروهها بود. همچنین بلوغ فیبروبلاست گروه لیپوژل عصاره در مقایسه با گروه نرمال سالین تفاوت معنی‌داری داشت(0/05>P).
استنتاج: بر اساس یافتههای این مطالعه لیپوژل حاوی عصاره مرزه و زولنگ در بهبود زخم با ضخامت کامل موثر است.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: داروسازی