دوره 33، شماره 2 - ( ویژه‌نامه شماره دو - آذر 1402 )                   جلد 33 شماره 2 صفحات 397-380 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mellati A, Asadi P, Soltanloo N, Fakhar M, Alavizadeh S H, Akhtari J. Application of Liposome Technology in the Treatment of Leishmaniasis: Past, Present and Future. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (2) :380-397
ملتی امیر، اسدی پیمان، سلطانلو ناهید، فخار مهدی، علوی زاده سیده هدی، اختری جواد. کاربردهای فناوری لیپوزوم در درمان لیشمانیا: گذشته، حال و آینده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (2) :380-397

لیشمانیازیس یکی از بیماری‌های انگلی شایع در مناطق گرمسیری و نیمه‌گرمسیری جهان بوده و تهدیدی برای سلامت عمومی محسوب می‌شود. طبق آمار سازمان جهانی بهداشت (WHO)، موارد لیشمانیوز موجود در دنیا 12 میلیون نفر و تعداد افراد در معرض خطر 350 میلیون نفر تخمین زده می‌شود. داروهای درمانی لیشمانیوز دارای محدودیت‌هایی هستند و امروزه، رویکرد به سمت سیستم‌های دارورسانی نانوذره‌ای همچون لیپوزوم‌هاست. لیپوزوم‌ها ساختارهای دولایه فسفولیپیدی و کلسترول هستند که شامل قسمت‌های هیدروفیل و هیدروفوب در ساختار خود بوده و امکان بارگیری ترکیبات هیدروفوب، هیدروفیل یا آمفی‌فیل را فراهم می‌کنند.
از آنجایی‌ که انگل لیشمانیا بیش‌تر در ماکروفاژها حضور دارد، سیستم‌های دارورسانی باعث بهبود شاخص درمانی داروهای ضد لیشمانیا شده و موجب کاهش دوز مؤثر و اثرات سمی خارج از هدف (off target) حاصله از توزیع زیستی غیراختصاصی ‌آن‌ها میشود.
هدفمندسازی سیستمهای دارورسانی لیپوزومی نه‌ تنها با استفاده از ویژگیهای ساختاری مختلف ‌آن‌ها همچون اندازه ذرهای و بار سطحی به دست میآید، بلکه با اتصال لیگاندهای مختلف به سطح لیپوزومها، جهت دارورسانی هدفمند قابل دستیابی است.
امروزه، از لیپوزوم‌های پوشیده شده با قند، لیپوزوم‌های کاتیونی، آرسنولیپوزم‌ها و لیپوزوم‌های هدفمند شده با پپیتید برای رسانش داروهای ضد لیشمانیای سنتی به لیشمانیا استفاده می‌شود و با توجه به اهمیت نانولیپوزوم‌ها و مزیت‌های زیاد آن، تحقیقات در این زمینه روزبه‌روز بیش‌تر می‌شود.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: نانوتکنولوژی