دوره 32، شماره 207 - ( فروردین 1401 )                   جلد 32 شماره 207 صفحات 101-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baghbanian S M, Hosseinnataj A, Eskandarieh S, Sahraian M. A Report of Multiple Sclerosis Registry in Mazandaran Province 2019-2021. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (207) :95-101
باغبانیان سید محمد، حسین نتاج ابوالفضل، اسکندریه شراره، صحراییان محمدعلی. نتایج ثبت بیماران ام اس استان مازندران از سال 1398 تا 1400. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (207) :95-101

سابقه و هدف: بیماری ام اس یک بیماری مزمن التهابی و نورودژنراتیو دستگاه اعصاب مرکزی است. هدف از این مطالعه گزارشی از اطلاعات بیماران ام اس ثبت شده در سامانه رژیستری ام اس مازندران از سال 98 تاکنون میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه گذشتهنگر مبتنی بر دادههای موجود بر روی بیماران مبتلا به ام اس ساکن استان مازندران با مراجعه به سامانه ثبت بیماران ام اس کشور از شهریور 1398 لغایت خرداد 1400 انجام شده است.
یافتهها: در این مطالعه از 2211 بیمار ثبت شده در سامانه ثبت بیماران ام اس استان مازندران 72/8 درصد زن
بودند و میانگین سن بیماران 9/47
± 36/97 سال بود. شایعترین فرم ام اس در استان فرم عود کننده بهبود یابنده یا Relapsing remitting(RR) با 61/2 درصد و پس از آن ثانویه پیشرونده یا Secondary progressive(SP) با 19/6 درصد میباشد. در این مطالعه 16/2 درصد سابقه فامیلی داشتند. بیشترین موارد بیماری ثبت شده مربوط به شهرستانهای آمل و ساری بود. اینترفرونهای ریتاکسی مب و فینگولیمود بیشترین داروهای مصرفی بوده و میانگین مقیاس وضعیت ناتوانی گسترده (نمره EDSS) در مردان بیشتر از زنان بود. میانگین نمره EDSS در نوع CIS بیماری کمترین مقدار و در نوعهای SP و RP دارای بیشترین مقدار بود. سطح ناتوانی در مردها بصورت معناداری بیشتر از زنهای مبتلا به ام اس بود(0/001P<).

استنتاج: تایپ و نوع ام اس در استان مازندران مشابه آمارهای جهانی این بیماری است. افزایش شیوع فرم فامیلی در این استان نسبت به سایر استانها نیاز به بررسیهای دقیقتر دارد و از بین موارد ثبت شده بیشترین تعداد مربوط به شهرهای با جمعیت بالا مانند ساری و آمل بوده است.