چکیده: (1527 مشاهده)
سابقه و هدف: در دهههای اخیر، توانمندسازی مدیران به یکی از دغدغههای سازمانها تبدیل شده است. حجم کاری بالا، شرایط کاری و رقابت سازمانها نیاز به توانمندسازی مدیران را آشکار میکند. مدلها و تئوریهای جامع مدونی در این خصوص دیده نشده است، لذا هدف پژوهش حاضر مرور و شناسایی ابعاد و مؤلفههای توانمندسازی مدیران براساس پژوهشهای انجام شده در این زمینه است.
مواد و روشها: این مطالعه پژوهشی کامل براساس روش فراترکیب روشی مبتنی بر مطالعات کتابخانهای و
استفاده از مقالات منتشر شده در پایگاه اطلاعات علمی داخلی و بینالمللی شامل Migrants، Civilica، Noormags Emerald ، ProCost، Science Direct، Google Scholar، Elment ، Otad و Sage در بازه زمانی سال 2020-1977 جهت شناخت مولفه های توانمندسازی مدیران، صورت پذیرفت.
یافتهها: توانمندسازی مدیران در مضامین فراگیر، سازنده و پایه در متون علمی تعریف شده است. مضامین فراگیر شامل توانمندسازی روانشناختی و توانمندسازی ساختاری میباشد. مضامین فراگیر توانمندسازی روانشناختی دارای مضامین سازنده مولفههای روانی، مولفههای شغلی و ویژگیهای شخصیتی است، از طرفی مضامین فراگیر توانمندسازی ساختاری با مضامین سازنده مولفههای سازمانی و مولفههای آموزش و یادگیری مشخص میشود. قابل ذکر است هر کدام از این مولفهها دارای مضامین پایه خاص خود میباشند.
استنتاج: لازم است هر سازمانی وضعیت توانمندسازی مدیران را به دقت بررسی کند و با شناخت قوتها و ضعفهای آنها در جهت بهینهسازی و توانمندسازی مدیران زیرمجموعه بکوشد، تا بتواند از حداکثر توان و ظرفیت استعدادهای مدیران بهرهمند شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
مدیریت بیمارستانی