دوره 32، شماره 208 - ( اردیبهشت 1401 )                   جلد 32 شماره 208 صفحات 51-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahmatnejad N, Jannati Y, Mohammad Pour R A, Azimi Lolaty H. Effect of Self-care Training based on Acceptance and Commitment Therapy on Perceived Stigma and Burden of Care in Caregivers of Patients with Schizophrenia: A Randomized Controlled Trial. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (208) :39-51
رحمت نژاد ندا، جنتی یدا...، محمدپورتهمتن رضاعلی، عظیمی لولتی حمیده. تاثیر آموزش خودمراقبتی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر داغ ننگ درک‌شده و بار مراقبتی در مراقبین بیماران اسکیزوفرنی (کارآزمایی بالینی تصادفی). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (208) :39-51

سابقه و هدف: داغ ننگ و بارمراقبتی در مراقبین بیماران اسکیزوفرن اثرات منفی بر بیمار و خانواده‌های آنان دارد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش خودمراقبتی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر داغ ننگ درک‌شده و بار مراقبتی مراقبین بیماران اسکیزوفرن طراحی و انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 80 نفر از مراقبین بیماران اسکیزوفرنی درمرکز آموزشی درمانی روانپزشکی زارع شهر ساری انجام شد. مراقبین در گروه مداخله،آموزش خودمراقبتی مبتنی بر پذیرش و تعهد را برای 8 جلسه و هفته‌ای 2 بار دریافت نمودند. نمره داغ ننگ و بار مراقبتی دو گروه قبل و بعد از مداخله با استفاده از پرسشنامه داغ ننگ شمسایی و بار مراقبتی زاریت (Zarit) اندازه‌گیری شد. داده‌ها با آزمون تی مستقل، تی زوجی و روش‌های آمار توصیفی آنالیز شدند.
یافتهها: بر طبق نتایج، بین میانگین تغییرات نمره کل داغ ننگ درک شده قبل و بعد از مداخله بین گروه مداخله (6/79 ± 65/45) و کنترل (10/34 ± 80/25) اختلاف معنی‌داری وجود داشت(0/05< P). همچنین در مقایسه بین گروهی نتایج نشان داد، بین میانگین تغییرات نمره کل بار مراقبتی قبل و بعد از مداخله بین گروه مداخله (6/37 ± 44/35) و کنترل (10/29 ± 55/05) اختلاف معنی‌داری وجود داشت (0/05< P).
استنتاج: آموزش خودمراقبتی مبتنی بر پذیرش و تعهد، در مراقبین بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی، داغ ننگ و بار مراقبتی را کاهش داده و بهبود می‌بخشد، بر این اساس انجام چنین مداخلات غیرتهاجمی توصیه می‌شود.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 6N20171203037723IRCT

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: پرستاری