دوره 32، شماره 209 - ( خرداد 1401 )                   جلد 32 شماره 209 صفحات 32-24 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salehi M, Molania T, Nemati N, Goli H R, Nahvi A. Antimicrobial Effect of Kids Dentifrices on Streptococcus mutans and Lactobacillus acidophilus: An In-Vitro Study. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (209) :24-32
صالحی مایده، ملانیا طاهره، نعمتی نرگس، گلی حمیدرضا، نحوی اعظم. مقایسه‌ی اثر ضدباکتریایی خمیردندان‌های مخصوص‌ کودکان بر روی استرپتوکوکوس موتانس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس: یک مطالعه‌ی آزمایشگاهی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (209) :24-32

سابقه هدف: پوسیدگی دندانی از شایع‌ترین بیماری‌های باکتریایی دوران کودکی به شمار می‌آید. استفاده از خمیردندانهای مناسب می‌تواند بروز این بیماری را کاهش دهد. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی آزمایشگاهی برندهای مختلف خمیردندان‌ کودکان موجود در بازار ایران بر روی سویه‌های استرپتوکوکوس موتانس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بوده است.
مواد و روش‌ها:در این مطالعه آزمایشگاهی پس از کشت سوش‌های استاندارد باکتریایی، خمیردندان‌های آیروکس، بس، میسویک، کلگیت، اورال- بی، بنسر و فرایس در غلظت‌های 2 و mg/ml 4 توسط آب مقطر تهیه و درون چاهک‌های تعبیه شده در محیط کشت اضافه شدند. پس از جذب به مدت 48-24 ساعت، انکوباسیون در دمای C 37º صورت پذیرفت .در نهایت قطر هاله‌‌ی مهاری ضدباکتریایی به میلی‌متر گزارش شد. از آزمون‌ Tبه منظور تحلیل و جداول فراوانی به منظور توصیف داده‌ها استفاده شد.
  • تمامی خمیردندان‌ها، قطر هاله‌ی مهاری را از mm 25-3، (به جز بس و آیروکس در غلظت mg/ml 2 علیه استرپتوکوکوس موتانس، mm 0)، به ثبت رساندند. قدرت کلی ضدباکتریایی خمیردندان‌ها به این صورت بوده است: اورال - بی > کلگیت > فرایس > بنسر > میسویک > بس > آیروکس. در غلظت mg/ml 4، قطر هاله‌ها علیه لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس نسبت به استرپتوکوکوس موتانس تقریبا دو برابر بوده است.
نتیجه‌گیری: در شرایط آزمایشگاهی، خمیردندان‌های مخصوص کودکان اورال- بی و کلگیت (سدیم فلوراید ppm 500) بیشترین و برندهای بس و آیروکس (سدیم مونوفلوروفسفات 500ppm) کمترین قدرت ضدباکتریایی را علیه میکروارگانیسم‌های تحت بررسی داشتند. به جز برندهای بس و آیروکس، سایر خمیردندان‌ها در غلظت‌های مختلف از ویژگی‌های ضدباکتریایی مطلوبی برخوردار بودند.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: دندانپزشکی