دوره 22، شماره 97 - ( بهمن 1391 )                   جلد 22 شماره 97 صفحات 83-74 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zargari M, Ahmadi S, Shabani S, Mahrooz A. Protective Effect of Curcumin on the Superoxide Dismutase and Catalase Activity in Kidney of Acetaminophen-exposed Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (97) :74-83
زرگری مهریار، احمدی سعیده، شعبانی سمانه، مهروز عبدالکریم. بررسی اثر محافظتی کورکومین بر فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز در کلیه موش صحرایی مواجهه شده با استامینوفن. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (97) :74-83

سابقه و هدف: استامینوفن(پاراستامول) یک داروی متداول ضد درد و ضد تب است که به طور وسیع در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد این دارو در دوزهای بالا منجر به نکروز کبدی و کلیوی در انسان و حیوان می‌گردد هر چند آسیب کلیوی و اختلالات حاد کلیوی می‌تواند بدون آسیب کبدی نیز ایجاد شود مکانیسم آسیب کلیوی برخلاف آسیب کبدی به خوبی شناخته نشده است و یکی از دلایل شایع مراجعه به اورژانس می‌باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر محافظتی کورکومین (curcumin)، مشتق شده از گیاه زردچوبه استامینوفن در آسیب کلیوی ایجاد شده توسط استامینوفن می‌باشد. مواد و روش‌ها: این مطالعه روی موش‌های صحرایی نر نژاد ویستار انجام شد. استامینوفن در محلول 5 درصد دی متیل سولفواکساید (DMSO) حل و به صورت داخل صفاقی به میزان mg/Kg 1000 وزن حیوان تزریق شد. کورکومین به میزان mg/kg 200 محلول در دی متیل سولفواکساید نیز به صورت داخل صفاقی در گروه‌های مربوطه تزریق گردید. حیوانات به طور تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند. (I) گروه کنترل نرمال (II) گروه تیمار تحت تزریق با استامینوفن (III) گروه تیمار تحت تزریق با کورکومین و بعد از 30 دقیقه از تزریق استامینوفن (IV) گروه تحت تزریق فقط با کورکومین (v) گروه vehicle تحت تزریق با DMSO. بعد از طی دوره زمانی 24 ساعته از تزریق حیوانات، خونگیری انجام و سطح اوره و کراتینین در پلاسما اندازه‌گیری شد. میزان پراکسیداسیون لیپیدها و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز در کلیه و ظرفیت کل آنتی‌اکسیدانی پلاسما سنجش شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزارهای آماری انجام شد. یافته‌ها: تجویز استامینوفن باعث افزایش سطح مارکرهای بیوشیمیایی اوره و کراتینین در پلاسما و پراکسیداسیون لیپیدها در کلیه به طور معنی‌داری شد، میزان فعالیت آنتی‌اکسیدان‌های آنزیمی سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز در بافت کلیوی کاهش یافت. استفاده از کورکومین در گروه‌های مواجهه یافته با استامینوفن به میزان قابل توجهی کاهش غلظت اوره، کراتینین و لیپید پراکسیداسیون را باعث گردید اما به طور قابل توجهی افزایش فعالیت آنزیم‌های کاتالاز و سوپراکسید و به ویژه ظرفیت کل آنتی اکسیدانی پلاسما را به همراه داشت. استنتاج: نتایج ما نشان می‌دهد که کورکومین می‌تواند عامل حفاظتی قدرتمندی در برابر تغییرات بیوشیمیایی و آسیب اکسیداتیو ناشی از مواجهه با دوز حاد استامینوفن در موش صحرایی شود. اما مطالعات بیشتری برای تأیید این موضوع به ویژه از نظر مکانیسم بیوشیمیایی آن، قبل از کاربرد بالینی لازم است.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: پزشکي فيزيکي و توانبخشي