دوره 32، شماره 216 - ( دی 1401 )                   جلد 32 شماره 216 صفحات 87-76 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rajabi Z, Afradi M, Alinejhad D, Erfani Y. Effect of Isolated Specific Lytic Phage against Growth and Biofilm Inhibition of Streptococcus mutans and Streptococcus sanguinis Isolated from Decayed Dental Plaque. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 32 (216) :76-87
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-17629-fa.html
رجبی زهرا، افرادی محمد رضا، علی نژاد دنیا، عرفانی یوسف. بررسی اثر فاژ لیتیک اختصاصی جدا شده بر رشد و مهار تشکیل بیوفیلم S.mutans و S.sanguinis جدا شده از پلاک دندان پوسیده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (216) :76-87

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-17629-fa.html


چکیده:   (1052 مشاهده)
 سابقه و هدف: با وجود پیشرفت در صنعت بهداشت دهان و دندان، مشکل پوسیدگی دندان به عنوان یکی از شایعترین بیماری‌های دهان به قوت خود باقی است. یکی از روشهای جدید مبارزه با پلاک دندان که عامل اصلی پوسیدگی است، استفاده از باکتریوفاژ لیتیک خاص است. از این رو هدف مطالعه حاضر بررسی تأثیر فاژ لیتیک اختصاصی بر رشد و مهار بیوفیلم S. mutans و S. sanguinis جدا شده از پلاک دندانی پوسیده بود.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی- توصیفی نمونه‌های پلاک دندان جهت جداسازی S. mutans و S.sanguinis جمعآوری و کشت در محیط MSA صورت پذیرفت. جدایه‌های مشکوک با تست‌های بیوشیمیایی بررسی و در نهایت با PCR تایید شدند. توانایی تشکیل بیوفیلم با رنگ‌سنجی کریستال ویوله در پلیت میکروتیتر سنجیده شد. باکتریوفاژ لیتیک با روش double layer agar از فاضلاب خام شهری جداسازی و مورفولوژی فاژ با میکروسکوپ الکترونی TEM بررسی شد. اثر فاژ لیتیک بر رشد S.mutans و S. sanguinis به روش لکهگذاری در آگار و انتشار در چاهک و بر مهار بیوفیلم سنجیده شد.
یافتهها: از 150 پلاک مورد بررسی،  65 جدایه (43/33درصد) S. mutans و 40 مورد (26/67درصد) S. sanguinis جداسازی شد. جدایه‌های S. mutans  (0/43=OD)، بیوفیلم قوی تری به نمایش گذاشتند. نتایج بررسی TEM، باکتریوفاژ لیتیک متعلق به خانواده Siphoviridae  را نشان داد که اثر مهاری خوبی بر رشد S. mutans و S. sanguinis داشت و تا 96 درصد قادر به مهار تشکیل بیوفیلم بود.
استنتاج: باتوجه به اندازه ریز ذرات فاژ که میتوانند قدرت نفوذ خوبی برای ورود به لایه‌های بیوفیلم داشته باشند، می‌توان به توانایی فاژ به عنوان روشی برای مبارزه با پلاک دندان اشاره نمود.
 
متن کامل [PDF 505 kb]   (637 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: ميکروبيولوژي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb