چکیده: (2125 مشاهده)
سابقه و هدف: سالمندی جمعیت بهطور فزایندهای رو به افزایش است و سالمندان برای تداوم زندگی، نیازمند حمایت و مراقبت افرادی هستند که برای انواع مراقبت، تابآوری کافی داشته باشند. سنجش میزان تابآوری مراقبین، نیازمند ابزاری معتبر و پایاست؛ این مطالعه باهدف طراحی، روانسنجی و بهکارگیری پرسشنامه تابآوری مراقبین خانگی سالمند انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه بهصورت توصیفی در مرحله اول بر روی 400 نفر از بزرگسالان بیست سال و بیشتر در استانهای اصفهان، تهران، شیراز و همدان و در مرحله دوم بر روی 216 نفر در سال 1400 انجام شد. اساتید و متخصصان در رشتههای روانشناسی، روانپزشکی، سلامت سالمندان، سالمندشناسی و طب سالمندی در مراحل مختلف روانسنجی پرسشنامه تابآوری مراقبین خانگی سالمند همکاری کردند و روایی صوری، محتوایی (CVR, CVI)، ملاکی (واگرا و همگرا)، تحلیل عامل اکتشافی و پایایی (آلفای کرنباخ) پرسشنامه سنجش شد. برای گزارش دادهها از آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
یافتهها: در مرحله تعیین روایی محتوا 31 گویه از 70 گویه پرسشنامه حذف شد. یک گویه از 39 گویه باقی در مرحله همسانی درونی حذف شد. در مرحله تحلیل عاملی اکتشافی بر اساس قابلقبول بودن بار عاملی، 38 گویه در 4 عامل تعریف شدند. این عاملها به ترتیب خودکارآمدی و پذیرش، تحمل و کنترلپذیری، مسئولیتپذیری و تعهد، و تنظیم هیجانی رفتاری نام گرفتند که در مجموع 48/70 درصد پراکندگی را تبیین کردند. روایی همگرا و واگرا با توجه به همبستگی قویتر بین نمره هر گویه با نمره مقیاس مربوط به خود (0/0001>P)، تائید شد. پایایی به روش ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 0/92 و برای مقیاسهای پرسشنامه در دامنه 0/668 تا 0/912 محاسبه شد.
استنتاج: با توجه به تائید روایی و پایایی پرسشنامه تابآوری مراقبین خانگی سالمند، نتایج این مطالعه میتواند در حوزه آموزش، پژوهش و پیشگیری کاربرد داشته باشد. خانوادهها، سالمندان و پژوهشگران حوزه سلامت از بهرهبرداران آن هستند.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
روانشناسی