دوره 32، شماره 208 - ( اردیبهشت 1401 )                   جلد 32 شماره 208 صفحات 74-62 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezasoltani P, Maroufizadeh S, Sheikholeslami F, Malekzadeh Haghighi M. Anxiety and Depression Symptoms and Associated Factors in Pregnant and Breast Feeding Women During the COVID-19 Pandemic in Rasht, Iran, 2020. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (208) :62-74
رضاسلطانی پروانه، معروفی‌زاده سامان، شیخ‌الاسلامی فرزانه، معصومه ملک‌زاده حقیقی معصومه. نشانه های اضطراب و افسردگی و عوامل مرتبط با آن در زنان باردار و شیرده طی پاندمی کووید-19 در شهر رشت سال 1399. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (208) :62-74

سابقه و هدف: گستردگی کووید-19 می‌تواند بر شکلگیری اضطراب و افسردگی و پیامدهای نامطلوب آن در دوران پری‌ناتال اثرگذار باشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی نشانههای اضطراب و افسردگی و عوامل مرتبط با آن در زنان باردار و شیرده طی پاندمی کووید-19 بود.
مواد و روشها: این مطالعۀ مقطعی شامل 450 مادر باردار و شیرده در رشت، گیلان از خرداد تا آبان 1399 طی موج دوم و سوم کووید-19 انجام شد. دادهها با نمونهگیری در دسترس و چند مرحلهای در یک مرکز آموزشی درمانی مرجع و مراکز خدمات جامع سلامت گردآوری شد. نشانههای اضطراب و افسردگی به ترتیب با استفاده از پرسشنامۀ اختلال اضطراب فراگیر-7 و پرسشنامۀ سلامت بیمار-9 ارزیابی شد. جهت تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی و آمار تحلیلی (آزمون t مستقل، آزمون کای‌دو و رگرسیون لجستیک) استفاده شد.
یافتهها: شیوع اضطراب فراگیر در زنان باردار 9/16 درصد و در زنان شیرده 10/7 درصد بود (0/057=P). شانس نشانههای افسردگی در زنان باردار 6/64 برابر زنان شیرده بود (21/15  2/08 :CI 95 درصد، 6/64=ORAdj). نشانههای اضطراب- افسردگی در زنان باردار بیشتر از زنان شیرده بود (6/2 در برابر 0/9 درصد، 0/002=P). اضطراب فراگیر با بیکار بودن همسر، داشتن بیماریهای مزمن، طول مدت فکرکردن به کووید-19 و داشتن افراد پرخطر در خانواده و نشانههای افسردگی با باردار بودن، تحصیلات پایینتر همسر و داشتن افراد پرخطر در خانواده ارتباط معنیدار داشت (0/05>P).
استنتاج: این مطالعه نشان داد در پاندمی کووید-19، مادران باردار و شیرده، نشانههای اضطراب بیش‌تری نسبت به افسردگی داشتند و نشانههای افسردگی در زنان باردار بیش‌تر از مادران شیرده بود. این نتایج بر اهمیت پایش سلامت روان برای بهینهکردن کیفیت مراقبت پریناتال طی اپیدمیها/ بحرانهای اجتماعی تأکید میکند.
واژه‌های کلیدی: اضطراب، افسردگی، بارداری، شیردهی، کووید-19
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی