دوره 32، شماره 212 - ( شهریور 1401 )                   جلد 32 شماره 212 صفحات 128-120 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moudi M A, Mahmoudi E, Moudi E, Madani Z S, Seyedmajidi S. Assessing the Prevalence of Pulp Stones by Cone Beam Computed Tomography in a Population in North of Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (212) :120-128
موعودی محمدامین، محمودی الهام، موعودی احسان، مدنی زهرا السادات، سیدمجیدی سیدعلی. بررسی شیوع سنگ‌های پالپی با استفاده از توموگرافی اشعه مخروطی کامپیوتری در جمعیتی از شمال ایران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (212) :120-128

سابقه و هدف: سنگ‌های پالپی توده‌های کلسیفیه در اتاقک پالپ یا کانال‌های ریشه دندان هستند.توموگرافی کامپیوتری با پرتو اشعه X مخروطی شکل(CBCT) می‌تواند آناتومی تاج و ریشه و کلسیفیکاسیون‌ها را مشخص و به تشخیص بهتر کمک کند. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی سنگ های پالپ در تصاویر CBCT بود.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 500 تصویر CBCT از شهر بابل (شمال ایران) وارد شد. در ابعاد اگزیال، کرونال و ساجیتال با نرم‌افزار NNT vewier سنگ پالپی با حضور یک نمای گرد یا بیضی شکل از یک توده متـراکم منفرد در حفره پالپ یا کانال‌های ریشه تشخیص داده شد. پارامترهایی مانند سن، جنس، نوع دندان، فک، سمت درگیر، وضعیت دندان (سالم، پوسیده و ترمیم شده) و محل سنگ پالپی (تاج و یک سوم سرویکال، میانی، اپیکالی ریشه) شناسایی و در چک لیست ثبت شدند. تجزیه و تحلیل داده‌ها توسط نرم‌افزار آماری 22SPSS و آزمون‌های chi-square و Independent Samples T-test صورت گرفت.
یافتهها: میانگین سنی شرکتکنندگان مطالعه 14/35 ± 38/80 سال بود. سنگهای پالپی در 71 فرد (14/2 درصد) و 119 دندان (0/93 درصد) مشاهده شدند. فراوانی سنگ پالپی در زنان، فک بالا، مولرها، دندانهای سالم و پالپ تاجی بهطور معنیداری بیش‌تر بود(0/05 P<). تفاوت معنیداری بین فراوانی سنگ پالپی در دو سمت چپ و راست دیده نشد (0/343 P=). هم‌چنین از نظر میانگین سنی تفاوت معنیداری بین افراد با و بدون سنگ پالپی مشاهده نشد (0/334 =P).
استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد که شیوع سنگ پالپی در جمعیتی از شمال ایران کم است. شیوع سنگ پالپی در زنان، در دندان‌های فک بالا، در مولرها، در دندانهای سالم و در پالپ تاجی بیش‌تر بود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: راديولوژي دهان و فک وصورت