دوره 32، شماره 212 - ( شهریور 1401 )                   جلد 32 شماره 212 صفحات 76-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Atarod Z, Gordani N, Kiani L, Moosazadeh M, Abedian Kenari S. Serum Levels of Minerals and Vitamins in Women of Reproductive Age with/without COVID-19: A Case-Control Study. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (212) :65-76
عطارد زلیخا، گردانی نوشین، کیانی لیلا، موسی زاده محمود، عابدیان کناری سعید. مقایسه سطح سرمی املاح و ویتامین ها در زنان سنین باروری سالم و مبتلا به COVID-19: یک مطالعه مورد-شاهدی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (212) :65-76

سابقه و هدف: ویتامین‌ها و مواد معدنی نقش مهمی در پشتیبانی از سیستم ایمنی بدن دارند و وضعیت نامناسب آن‌ها منجر به کاهش مقاومت در برابر عفونت‌ها از جمله COVID-19 می‌شود. در مطالعه حاضر به بررسی سطح املاح (آهن، روی، مس، منیزیوم) و ویتامین‌های (B12, D) در زنان سنین باروری مبتلا به COVID-19 و مقایسه آن با زنان سالم پرداختیم.
مواد و روشها: این مطالعه مورد شاهدی که در سال 1399 تا 1400 بر روی 140 نفر از زنان در سن باروری مراجعه کننده به دو بیمارستان امام خمینی ساری و رازی قائمشهر که به صورت در دسترس انتخاب شدند، انجام شد. 70 نفر در گروه مبتلا و 70 نفر در گروه سالم قرار گرفتند و دو گروه برحسب گروه سنی همسانسازی شدند. اندازهگیری متغیرها با استفاده از کیتهای استاندارد صورت گرفته و نتایج آزمایشات دو گروه مقایسه شد. دادهها با آزمون T-test و کای اسکوئر تحلیل شد.
یافتهها: بیشتر زنان در هر دو گروه در گروه سنی بیشتر از 35 سال و مولتی پار بودند. ویتامین D در هر دو گروه در سطح ناکافی و در زنان مبتلا به کرونا بالاتر از زنان سالم بود (0/03(P=، ویتامین B12 و مس در زنان مبتلا به کرونا بیشتر (0/001(P< و منیزیوم کمتر از زنان سالم بود(0/001(P<، میزان آهن و روی در زنان مبتلا به کرونا کمتر از زنان سالم بود، اگرچه این تفاوت از نظر آماری معنیدار نبود، به ترتیب (0/09P=) و (0/44P=).
استنتاج: با توجه به ناکافی بودن سطح ویتامین D در هر دو گروه، مداخله جهت اصلاح ضروری است، همچنین نیاز است که انجام مطالعات با حجم نمونه بیشتر و بررسی عوامل مداخله گر به ارزیابی دقیقتر نقش ویتامینها و املاح در بیماری کرونا و سایر عفونتها پرداخته شود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: زنان و زایمان و نازایی