دوره 32، شماره 212 - ( شهریور 1401 )                   جلد 32 شماره 212 صفحات 96-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

Talebi Ghadicolaei H, Hadinejad Z, Hosseinnataj A, Hosseini S L, Yaghoubi T. Relationship Between Moral Intelligence and Occupational Burnout in Mazandaran Pre-Hospital Emergency Staff During COVID-19 Pandemic. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (212) :87-96
طالبی قادیکلائی حسن، هادی نژاد زویا، حسین نتاج ابوالفضل، حسینی سیده لیلا، یعقوبی طاهره. ارتباط هوش اخلاقی با فرسودگی شغلی در کارکنان اورژانس پیش بیمارستانی مازندران طی پاندمی کووید-19. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (212) :87-96

سابقه و هدف: پاندمی کووید-19، سبب افزایش حجم کار و فرسودگی شغلی درکادر پزشکی، از جمله کارکنان فوریتهای پزشکی شد. شناخت و پیشگیری از فرسودگی شغلی، میتواند در ارتقاء بهداشت روان کارکنان، سطح کیفیت و رضایت از خدمات مؤثر باشد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط فرسودگی شغلی و هوش اخلاقی در کارکنان فوریتهای پزشکی انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه تحلیلی مقطعی که در سال 1400 در مرکز اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی مارندران انجام شد، 250 پرسنل این مرکز در سطح پایگاههای اورژانس، به روش نمونهگیری طبقهای مورد مطالعه قرارگرفتند. ابزار گردآوری داده‌ها شامل چک لیست مشخصات جمعیت‌شناختی، پرسشنامه استاندارد هوش اخلاقی لنیک و کایل و پرسشنامه استاندارد فرسودگی شغلی ماسلاچ و جکسون بود. مدل اندازهگیری پژوهش، معادلات ساختاری و استفاده از مدل ماکزیمم درست نمایی بود. تحلیلها در نرمافزار SPSS 23 و Amos 24 انجام شد.
یافتهها: میانگین نمره‌های هوش اخلاقی 8/30±81/10 و فرسودگی شغلی 13/73±44/41 بود. با افزایش هر نمره هوش اخلاقی، نمره فرسودگی شغلی به میزان 1/55 کاهش یافت(0/054P=). ارتباط تمامی ابعاد پرسشنامه هوش اخلاقی با عامل هوش اخلاقی معنیدار بودند(0/001P<). وفای به عهد(0/001P<، 0/82r=) و بخشش اشتباهات خود (0/001P<، 0/79r=) دارای بیشترین همبستگی با هوش اخلاقی بودند. در پرسشنامه فرسودگی شغلی، تنها بعد فردی دارای ضریب همبستگی معنیدار و هم جهت با عامل فرسودگی شغلی بود(0/026P=، 0/41r=).
استنتاج: با ارتقا و افزایش هوش اخلاقی، نمره فرسودگی شغلی کارکنان کاهش یافت، بنابراین با توجه به اینکه هوش اخلاقی نوعی توانایی اکتسابی است؛ میتوان با ارتقای آن در بین کارکنان فوریتهای پزشکی، میزان فرسودگی شغلی را در آنها کاهش داد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: طب اورژانس