دوره 32، شماره 213 - ( مهر 1401 )                   جلد 32 شماره 213 صفحات 139-127 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nikookar S H, Fazeli-Dinan M, Khazaee-Pool M, Moosazadeh M, Zaim M, Enayati A. Designing and Determining the Validity and Reliability of a Questionnaire to Assess Knowledge, Attitude, and Practice of Healthcare Workers about Dengue in Mazandaran Province, North of Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (213) :127-139
نیکوکار سید حسن، فاضلی دینان محمود، خزایی پول مریم، موسی زاده محمود، زعیم مرتضی، عنایتی احمدعلی. طراحی و اعتبارسنجی پرسشنامه سنجش دانش، نگرش و عملکرد کارکنان نظام بهداشتی در مورد تب دانگ در استان مازندران، شمال ایران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (213) :127-139

سابقه و هدف: دانش، نگرش و عملکرد (KAP) کارکنان نظام بهداشتی برای کاهش انتقال و بار بیماری دانگ مهم است. با توجه به عدم وجود ابزار سنجش، این پژوهش با هدف طراحی و اعتبارسنجی پرسشنامه KAP کارکنان نظام بهداشتی درباره بیماری دانگ در استان مازندران، شمال ایران، انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی (ابزارسازی و اعتبارسنجی)، پس از گردآوری مقالات مرتبط و مصاحبه با صاحب نظران، پرسشنامه اولیه حاوی 81 سوال طراحی شد. برای استانداردسازی و معتبر کردن ابزار، در مرحله تعیین روایی از ترکیب روایی صوری کمی-کیفی و روایی محتوایی کمی-کیفی و در مرحله تعیین پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد.
یافتهها: در بررسی روایی صوری و محتوایی کیفی، نظرات متخصصان به صورت تغییرات جزیی روی گویه‌ها اعمال شد. تمامی سوالات پرسشنامه دارای شاخص تاثیر گویه (Impact score) بالاتر از 1/5 (محدوده 5-1/5) بودند که نشان میدهد گویه‌ها از نظر "اهمیت" بسیار مناسب میباشند. در بررسی روایی محتوایی بر اساس جدول لاوشه، مقدار مطلوب نسبت روایی محتوایی (CVR) و شاخص روایی محتوایی(CVI) به ترتیب مساوی یا بالای 0/6 و 0/8در نظر گرفته شد. همه گویه‌های پرسشنامه به جز یک گویه (که حذف شد) امتیاز مطلوب را کسب نمودند و در ابزار حفظ شدند. ضریب آلفای کرونباخ به میزان 0/79به دست آمد که نشان داد تمامی سوالات پرسشنامه همبستگی قابل قبولی دارند.
استنتاج: این مطالعه ابزار مناسب پایا و روا به زبان فارسی جهت بررسی KAP کارکنان نظام بهداشتی درباره بیماری دانگ در استان مازندران، فراهم نمودکه میتواند به عنوان معیاری معتبر جهت انجام مطالعات KAP بیماری دانگ توسط پژوهشگران کشور به‌کارگیری شود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: حشره شناسی پزشکی