دوره 32، شماره 213 - ( مهر 1401 )                   جلد 32 شماره 213 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Modanloo F, , Modanloo F, Ebrahimzadeh M A, Nasiry D. Stereological and Molecular Studies on the Effects of Echinopsis chamaecereus Extract on Wound Healing in Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (213) :1-14
مدانلو فائزه، مدانلو فاطمه، ابراهیم زاده محمدعلی، نصیری داود. ارزیابی استریولوژیکی و مولکولی پماد عصاره کاکتوس بند انگشتی (Echinopsis chamaecereus) بر ترمیم زخم تمام ضخامت پوستی در موش صحرایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (213) :1-14

سابقه و هدف: شناخت داروهای ارزان و موثر به خصوص فرآوردههای گیاهی در سالهای اخیر با اقبال بسیاری در حوزه پزشکی همراه بوده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر ترمیم زخم پماد عصاره کاکتوس بند انگشتی، به‌عنوان ترکیبی با توان آنتیاکسیدانتی بالا، در ترمیم زخم تمام ضخامت پوستی در موش صحرایی می‌باشد.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر 50 سر موش صحرایی نر به‌صورت تصادفی به 5 گروه بدون درمان (کنترل)، تیمار شده با وازلین، تیمار شده با پماد 2 درصد، تیمار شده با پماد 5 درصد و تیمار شده با پماد Madecassol تقسیم شدند. زخم در تمامی گروه‌ها تمام ضخامت پوستی بود. ارزیابی‌ها شامل درصد جمع‌شدن وسعت زخم، میزان تراکم کلاژن، حجم بافت، تعیین تعداد سلول‌ها، میزان بیان ژن‌های تکثیری و التهابی و نیز بررسی تکثیر سلولی بود.
یافتهها: سرعت ترمیم، حجم اپیدرم و درم، تراکم کلاژن، تراکم عروق خونی، تراکم سلولها، تکثیر سلولی و نیز بیان ژن تکثیری TGF-β در گروه‌های دریافت‌کننده عصاره به‌خصوص گروه پماد 5درصد افزایش معنیداری در مقایسه با گروه‌های کنترل و وازلین داشت (0/05P<). در خصوص التهاب، کاهش معنی‌داری در میزان بیان ژنهای التهابی (TNF-α و IL-1β) در گروه‌های دریافت‌کننده عصاره به خصوص گروه پماد 5 درصد نسبت به گروه‌های کنترل و وازلین مشاهده شد (0/05P<).
استنتاج: عصاره کاکتوس بند انگشتی به‌خصوص در غلظت 5درصد اثر بهتری در روند بهبودی زخم حاد نسبت به سایر گروه‌های مورد بررسی در این مطالعه داشته است.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بافت شناسي