دوره 32، شماره 217 - ( بهمن 1401 )                   جلد 32 شماره 217 صفحات 45-32 | برگشت به فهرست نسخه ها

Parastesh M, Abbasi Y, Bayatiani M R, Nadi Z. Protective Effect of Moderate-Intensity Continuous Training and High-Intensity Interval Training on Serum Levels of Oxidative Stress Parameters in Rats Treated with Cisplatin. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 32 (217) :32-45
پرستش محمد، عباسی یوسف، بیاتیانی محمد رضا، نادی زهرا. اثر تمرینات تداومی با شدت متوسط (MICT) و تناوبی با شدت زیاد (HIIT) بر سطح پارامترهای استرس اکسیداتیو سرمی در موش‌‌های صحرایی تیمار شده با داروی سیس‌پلاتین. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (217) :32-45

سابقه و هدف: با توجه به خواص آنتی‌اکسیدانی فعالیت بدنی، هدف مطالعه‌ی حاضر بررسی تأثیر تمرینات ورزشی با شدت مختلف بر استرس اکسیداتیو و ظرفیت کل آنتی‏اکسیدانی در موش‏صحرایی تیمار شده با داروی سیس‏پلاتین بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی 24 سر موش بزرگ آزمایشگاهی نر به طور تصادفی به 4 گروه (کنترل، کنترل سیس‌پلاتین، سیس‌پلاتین به همراه MICT و سیس‌پلاتین به همراه HIIT) تقسیم شدند. در گروه‏های سیس‌پلاتین 5/5 میلی‏گرم/کیلوگرم داروی سیس‌پلاتین در داخل صفاقی تزریق گردید. گروه‌های تمرینی نیز تمرینات را به مدت 10 هفته اجرا کردند. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، سرم خون موش‌های صحرایی جهت بررسی متغیرهای مورد نظر جمع‌آوری شد. داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه در سطح معناداری 05/0P≤ بررسی شدند.
یافتهها: در این پژوهش تزریق سیس‌پلاتین موجب افزایش معنادار مالون‏دی‏آلدئید (MDA) (0/019P=)، کاهش معنادار ظرفیت کل‏آنتی‏اکسیدانی (TAC) (0/014P=) و کاهش معنادار کاتالاز (CAT) (0/001P=) در گروه کنترل نسبت به کنترل سیس‌پلاتین شد. هم‌چنین مالون‏دی‏آلدئید (MDA) در گروه‌ها سیس‌پلاتین به همراه MICT (0/001P=) و گروه‌ها سیس‌پلاتین به همراه HIIT (0/001P=) نسبت به گروه کنترل سیس‌پلاتین کاهش معنادار مشاهده شد. علاوه بر این کل‏آنتی‏اکسیدانی (TAC) در گروه سیس‌پلاتین به همراه HIIT (0/66P=) نسبت به گروه کنترل سالم تفاوت معنادار مشاهده نشد. هم‌چنین کاتالاز (CAT) در گروه‌ها سیس‌پلاتین به همراه MICT (0/12P=) و گروه‌ها سیس‌پلاتین به همراه HIIT (0/177P=) نسبت به گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد.
استنتاج: به نظر می‌رسد تمرین ورزشی با شدت مختلف می‌تواند بر کاهش شرایط استرس اکسیداتیو ناشی از داروی سیس‌پلاتین در موش‌های صحرایی مؤثر باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فيزيولوژي