Taghizadeh A, Sadeghimahalli F, Siahposht –Khachaki A. Effect of Nesfatin-1 on Permeability of Blood Brain Barrier, Neurological Score and Brain Edema after Traumatic Brain Injury in Male Rats: A Behavioral and Biochemical Study. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 32 (217) :1-15
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18618-fa.html
تقی زاده علیرضا، صادقی محلی فروزان، سیاه پشت خاچکی علی. بررسی اثرات نسفاتین-1 روی نفوذپذیری سد خونی-مغزی، نمره نورولوژیکی و ادم مغزی به دنبال القای ترومای مغزی در موش صحرایی نر: یک مطالعه رفتاری و بیوشیمیایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (217) :1-15
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18618-fa.html
چکیده: (1552 مشاهده)
سابقه و هدف: آسیب مغزی ناشی از تروما (TBI) یکی از پیچیدهترین بیماریهای شناخته شده درسیستم عصبی مرکزی میباشد. نسفاتین یک پلیپپتید 82-آمینو اسید است که بر سیستم عصبی مرکزی موثر است. در این پژوهش نقش محافظت نورونی نسفاتین در فرایند ضربه مغزی منتشر در موش صحرایی و همچنین تاثیر آن روی میزان ماتریکس متالوپروتئیناز-9 (MMP-9) بررسی شد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، 56 موش صحرایی نر نژاد ویستار به روش مارمارو تحت TBI قرار گرفتند و 30 دقیقه بعد نسفاتین با دوزهای مختلف به صورت داخل صفاقی تزریق و در روز دوم و سوم تکرار شد. در زمانهای قبل از ضربه، بلافاصله پس از به هوش آمدن پس از القا ضربه، 24، 48 و 72 ساعت بعد از ضربه، Veterinary Coma Scale و تستهای حرکتی و تعادلی Beam Walk و Beam Balance در رتها ثبت شد. پس از 72 ساعت،CSF از سیسترنا مگنا جمعآوری و جهت انجام آزمایش الایزا برای بررسی ماتریکس متالوپروتئیناز-9 استفاده شد.
یافتهها: تجویز داخل صفاقی نسفاتین در دوزهای0 5 و µg/kg 10 میتواند باعث کاهش ادم مغزی، تخریب سد خونی مغزی و نمرات عصبی و تعادلی حرکتی(0/0001P<) در مقایسه با گروه کنترل (شم و سالم) شود(0/001P<). لازم به ذکر است که نسفاتین در دوز µg/kg 20 مؤثر نبود(0/05>P).
استنتاج: نسفاتین توانسته است بر پیامدهای تروما تأثیر بگذارد و ادم مغزی را کاهش دهد، بهبود سد خونی مغزی و نمرات عصبی و تعادلی را تسریع بخشد. لازم به ذکر است احتمالاً بخشی از این اثرات محافظتی عصبی نسفاتین از طریق کاهش MMP-9 میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
فيزيولوژي