Safari R, Sharini H, Khodamoradi M, Siyah Mansoory M. Analysis of Memory-Related Brain Activation Maps in Sleep-Depriveation using Functional Magnetic Resonance Imaging. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 32 (216) :115-127
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18637-fa.html
صفری رضوان، شرینی حمید، خدامرادی مهدی، سیاه منصوری میثم. تحلیل نقشه فعالیت های مغزی مرتبط با حافظه در محرومیت از خواب با استفاده از تصویر برداری تشدید مغناطیسی عملکردی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (216) :115-127
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18637-fa.html
چکیده: (1809 مشاهده)
سابقه و هدف: بیخوابی یک اختلال شایع است که از پیامدهای منفی آن افت کیفیت زنـدگی است. این مطالعه با هدف، بررسی تأثیر محرومیت از خواب بر حافظه، در مغز افراد جوان و سالمند با استفاده از تصویربرداری fMRI، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه گذشته نگر، دادههای 40 فرد سالم (17 نفر جوان و 23 نفر مسن) که در دانشگاه استهلکلم تصویر برداری fMRI شده بودند از سایت OpenNeuro اخذ شد. افراد مورد مطالعه، با یک دوره کم خوابی یک ماهه مواجه بودند (در طول آزمایش 3 ساعت زودتر از زمان معمول بیدار میشدند). پیشپردازش برای حذف آرتیفکت و نویز انجام شد و در نهایت پردازش دادهها بهمنظور استخراج نقشه فعالیت مغزی با تمرکز بر نواحی مغزی مرتبط با حافظه در افراد مسن و جوان انجام گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که فعالیت اکثر نواحی مغزی مرتبط با حافظه، در اثر بیخوابی کاهش یافت. در گروه جوان تعداد 17 اتصال عملکردی در ابتدای مطالعه بهدست آمد، اما این تعداد فقط به یک اتصال، بعد از دوره بیخوابی کاهش یافت. در آغاز مطالعه، در گروه مسن تعداد 7 اتصال عملکردی استخراج شد. این تعداد بعد از دوره بیخوابی به 4 اتصال عملکردی کاهش یافت (سطح معنیداری 0/05 P< ).
استنتاج: آنالیز نقشه مغزی شامل ارتباطات و میزان فعالیت نواحی مرتبط با حافظه، نشان داد که محرومیت از خواب، بر مغز افراد جوان و سالمند تأثیر دارد. نتایج مطالعه حاضر میتواند راهگشای مطالعات آتی برای شناخت اثر بیخوابی بر حافظه و مغز باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
مهندسی پزشکی