دوره 32، شماره 217 - ( بهمن 1401 )                   جلد 32 شماره 217 صفحات 123-113 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fateminejhad A, Mousavinasab N, Yazdani Charati J, Nabati M, Kheradmand M. Application of Logistic Regression in Determining Factors Affecting Hypertension: Findings of the Tabari Cohort Study. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 32 (217) :113-123
فاطمی نژاد امیر، موسوی نسب نورالدین، یزدانی چراتی جمشید، نباتی مریم، خردمند مطهره. کاربرد رگرسیون لجستیک در تعیین عوامل موثر بر بیماری فشارخون: نتایج حاصل از مطالعه کوهورت طبری. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (217) :113-123

سابقه و هدف: پرفشاری خون به واسطه پیامدهای آن یک مشکل جهانی است. شناخت دقیق علایم هشدار دهنده آن و انجام اقدامات لازم، می تواند گام موثری در جلوگیری از ابتلا و عوارض این بیماری باشد.هدف از این مطالعه، به کارگیری مدل رگرسیون لجستیک درتعیین عوامل موثر بر بیماری فشارخون بر اساس نتایج حاصل از مطالعه کوهورت طبری بود.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی مقطعی، بر روی افراد با سن بالای 35 سال شهر ساری که اطلاعات آن‌ها توسط مرکزکوهورت طبری مازندران جمع‌آوری شده بود، انجام شد. اطلاعات شامل داده‌های دموگرافیک، آنتروپومتریک و ریسک فاکتورها میباشد. ازمدل رگرسیون لجستیک برای مشخص نمودن عوامل موثر بر ابتلا به پرفشاری خون استفاده شد. دادهها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS ورژن 26 در سطح معنیداری 0/05 پردازش شدند.
یافتهها: افراد مورد مطالعه شامل 6622 نفر (41/3 درصد، مرد) با میانگین سن 8/94 ± 48/97 سال بود. افراد دارای پرفشاری خون1481 نفر (22/4 درصد) بودند. در نتایج مربوط به مدل چند متغیره رگرسیون لجستیک، متغیرهای سن در بازه 10 ساله (2/04=OR تا 8/11=OR)، شاخص توده بدنی در رده‌های مختلف (1/72=OR تا 2/35=OR) ،کلسترول تام (1/34=OR)، تری‌گلیسرید (1/30=OR)، نسبت دور کمر به دور باسن (1/31=OR)، سابقه بیماری قلبی- عروقی (2/09=OR) و دیابت (1/81=OR)، ازعوامل مرتبط با بیماری فشارخون بودند(0/05>P).
استنتاج: با توجه به نتایج مدل رگرسیون لجستیک چند متغیره، کنترل چاقی به عنوان یک عامل اصلی و هم‌چنین غربالگری افراد برای تشخیص، ﭘﯿﮕﯿﺮی و ﭘﯿﺸﮕﯿﺮی پرفشاری خون پیشنهاد میشود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: آمار زیستی