دوره 33، شماره 220 - ( اردیبهشت 1402 )                   جلد 33 شماره 220 صفحات 213-206 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shiva A, Arab S, Pakravan A, Rezaeikalantari N, Namdar P. A Diffuse Large B-cell Lymphoma in the Maxilla: A Rare Case Report. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (220) :206-213
شیوا آتنا، عرب شهین، پاکروان امیرحسین، رضایی کلانتری نیکا، نامدار پرستو. لنفوم سلول B بزرگ منتشر در فک بالا: یک گزارش مورد نادر. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (220) :206-213

نئوپلاسمهای بدخیم که سیستم لنفورتیکولار را درگیر میکنند، لنفوم نام دارند و شامل گروه وسیعی از بیماری‌ها میباشند که از سلولهای B منشاء میگیرند. لنفوم، دومین بدخیمی شایع سر و گردن است و شامل لنفوم هوچکین و غیرهوچکین می‌شود. در این گزارش مورد، یک نمونه لنفوم غیرهوچکین اولیه در حفره دهان معرفی می‌شود. بیمار آقای 51 سالهای بود که بهدلیل رشد تدریجی یک توده تومورال در ناحیه خلف ماگزیلا به مرکز درمانی جراحی فک و صورت شهر ساری مراجعه کرد. لازم به ذکر است که در طی مراجعه اولیه بیمار به دندانپزشک، بیماری پریودنتال و آبسه دندانی تشخیص داده شده بود، اما درمانهای صورت گرفته به علت تشخیص نادرست، کارامد نبود و سبب پیشرفت بیماری شده بود. پس از مراجعه به مرکز جراحی فک و صورت، بررسی ایمونوهیستوشیمی در مورد بیمار، حاکی از وجود لنفوم غیرهوچکین سلول B منتشر بود. بیمار تحت جراحی و درمان با رژیم CHOP (سیکلوفسفامید، داناروبیسین، وین کریستین، پردنیزولون) قرار گرفت. نتیجه میگیریم با توجه به اینکه وقوع لنفوم غیرهوچکین در حفره دهان بسیار نادر است و علائم آن نیز مشابه با برخی عفونت‌های دندانی نظیر درد، تورم و لق شدن دندانها میباشد، ممکن است این امر منجر به بروز مشکلات تشخیصی گردد. مقاله حاضر می‌تواند جهت ارائه آگاهی به دندانپزشکان و تأکید بر احتمال لنفوم غیرهوچکین در تشخیص افتراقی ضایعات بافت نرم و سخت دهان مورد توجه باشد و به تشخیص زودرس و اطمینان از درمان مناسب برای بهبود پروگنوز کمک کند.

نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: دندانپزشکی