دوره 33، شماره 224 - ( شهریور 1402 )                   جلد 33 شماره 224 صفحات 76-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

Molania T, Aryana M, Espahbodi F, Mesgarani A, Mehdinejad A, Salehi M. Relationship between Oral Health Related Quality of Life and Hyposalivation and Xerostomia in Patients with Chronic Renal Failure Undergoing Hemodialysis. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (224) :67-76
ملانیا طاهره، آریانا مهدی، اسپهبدی فاطمه، مسگرانی عباس، مهدی نژاد آرش، صالحی مائده. ارتباط هایپوسالیویشن و خشکی دهان با کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان در بیماران مزمن کلیوی تحت همودیالیز. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (224) :67-76

سابقه و هدف: در این مطالعه رابطه هایپوسالیویشن و خشکی دهان با کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی (CRF) تحت همودیالیز مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی 200 بیمار مبتلا به CRF تحت همودیالیز مراجعه‌کننده به بخش دیالیز بیمارستان امام خمینی شهرستان ساری در سال 1400 انجام شد. بیماران دو پرسشنامه‌ کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان (OHIP-14) با روش‌های ارزیابی additive و simple count را تکمیل نمودند. برای تشخیص خشکی دهان از بیماران 9 سوال پرسیده شد که 5 پاسخ مثبت نشان‌دهنده خشکی دهان بود و بزاق غیرتحریکی نیز جمع‌آوری شد. پس از جمع‌آوری، داده‌ها وارد نرم‌افزار SPSS 18 شد. از ضریب همبستگی پیرسون یا اسپیرمن برای بررسی نمره کیفیت زندگی با جریان بزاقی غیرتحریکی استفاده شد و برای مقایسه نمره کیفیت زندگی در دو گروه  دارا و فاقد خشکی دهان از آزمون t-test یا Mann-whitney استفاده شد.
یافتهها: هیپوسالیویشن در 66 نفر (33 درصد) مشاهده شد. نمره OHIP-14 در هر دو روش additive و simple count در بیماران با خشکی دهان و هیپوسالیویشن بیشتر بهطور معنی‌داری بیشتر بود (0/05>P). در مقایسه متغیرهای مختلف، 7/66 درصد بیماران با هیپوسالیویشن بیشتر از 58 سال سن داشتند (0/007P=). به علاوه، 6/60 درصد بیماران با خشکی دهان، مبتلا به دیابت بودند (0/01=P).
استنتاج: خشکی دهان و هیپوسالیویشن موجب کاهش کیفیت زندگی بیماران CRF تحت همودیالیز می‌شود. همچنین خشکی دهان و هیپوسالیویشن مشکلات به نسبت شایعی در میان این بیماران بودند. درمان این مشکلات بهدلیل تاثیر بر کیفیت زندگی بیماران ضروری می‌باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: دندانپزشکی