دوره 33، شماره 222 - ( تیر 1402 )                   جلد 33 شماره 222 صفحات 97-88 | برگشت به فهرست نسخه ها

Valizadeh Toosi S M, Maleki I, Gonoodi S. Comparison of Diagnostic Accuracy of the Glasgow Blatchford Score, Clinical and Full Rockall Scoring Systems in Patients with Acute Upper Gastrointestinal Bleeding. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (222) :88-97
ولیزاده طوسی سیدمحمد، ملکی ایرج، گنودی ساناز. مقایسه دقت تشخیصی پرسشنامه‌های گلسگو-بلچفورد اسکور و روکال اسکور کامل و بالینی دربیماران با خونریزی گوارشی فوقانی حاد. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (222) :88-97

سابقه و هدف: خونریزی گوارشی فوقانی یکی از علل شایع مراجعه بیماران به اورژانسها میباشد. در اکثر این بیماران خونریزی خود به خود متوقف می‌شود ولی تعدادی از بیماران high risk میباشند که ممکن است دچار عوارض متعددی شوند و افتراق آنها از بیماران low risk در بخشهای اورژانس از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. پرسشنامههای Glasgow Blatchford Score، Clinical Rocall Score و Full Rocall Score از رایج‌ترین پرسشنامههای بالینی برای ارزیابی بیماران مراجعه‌کننده با خونریزی گوارشی فوقانی می‌باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی آینده‌نگر برای ۲۴۹ بیمار با خونریزی گوارشی فوقانی مراجعه‌کننده به اورژانس، پرسشنامه‌های GBS و CRS در بدو مراجعه و بعد از انجام آندوسکوپی، پرسشنامه FRS کامل شد. سپس دو هفته بعد از ترخیص، چک لیستی شامل وضعیت مرگ و میر، خونریزی مجدد، نیاز بیماران به اقدامات جراحی وترانسفوزیون خون برای تعیین پروگنوز تکمیل شد.
یافتهها: درسیستم امتیازدهی GBS ۲۳۸ نفر (95/6درصد) high risk محسوب میشدند و ۱۱ نفر (4/4درصد) low risk بودند. درسیستم امتیازدهی CRS ۱۶۵ بیمار (66/3 درصد) high risk و ۸۴ بیمار (33/7درصد) low risk بودند و در سیستم امتیازدهی FRS ۱۹۳ بیمار (77/5درصد) high risk محسوب می‌شدند و ۵۶ نفر (22/5درصد) low risk بودند.
استنتاج: سیستم امتیازدهی FRS معیاری قابل قبول برای شناسایی بیماران high risk و یک روش امتیازدهی بعد از آندوسکوپیک دقیق، برای شناسایی بیماران با پیش‌آگهی بد می‌باشد. در بین روشهای امتیازدهی قبل آندوسکوپیک CRS در شناسایی بیماران low risk ارزشمند می‌باشد و برای یافتن بیماران low risk و پیگیری و آندوسکوپی آن‌ها به‌صورت سرپایی ارزش بیش‌تری دارد و GBS در شناسایی بیماران high risk ارزشمندتر می‌باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: داخلی