دوره 33، شماره 219 - ( فروردین 1402 )                   جلد 33 شماره 219 صفحات 99-92 | برگشت به فهرست نسخه ها

Keyhanian S, Bahman-tajani F, Saravi A, Esmaeil taleshian S, Fotokian Z. Prevalence of Fatty Liver in Breast Cancer Patients Undergoing Treatment. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (219) :92-99
کیهانیان شهربانو، بهمن تاجانی فائزه، ساروی علی، اسماعیل طالشیان سارا، فتوکیان زهرا. بررسی فراوانی کبد چرب در بیماران مبتلا به سرطان پستان تحت درمان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (219) :92-99

سابقه و هدف: کبد چرب یکی از شایعترین بیماریهای کبدی است. برخی درمانهای مورد استفاده در سرطان پستان، ممکن است با وقوع کبد چرب همراه باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی کبد چرب در بیماران مبتلا به سرطان پستان تحت درمان، انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 117 بیمار مبتلا به سرطان پستان مراجعهکننده به بیمارستان امام سجاد شهر رامسر در سالهای 1400-1397 با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. بیمارانی که قبل از شروع درمان سرطان دچار کبد چرب بودند و یا سابقه مصرف الکل داشتند، از مطالعه خارج شدند. اطلاعاتی مانند سن، شاخص توده بدنی، بیماری زمینهای، مدت درگیری با سرطان، نوع درمانهای دریافتی و آنزیمهای کبدی از پرونده استخراج شد. جهت بررسی کبد چرب، در مراجعات پیگیرانه سونوگرافی کبد و اندازهگیری آنزیمهای کبدی انجام شد. داده‌ها در نرم‌افزار 26 SPSS وارد و با آزمون کای‌دو تحلیل شدند.
یافتهها: 54/7 درصد از نمونهها، مبتلا به کبد چرب بودند. بیشترین تعداد بیماران مبتلا به کبد چرب در گرید1 بیماری قرار داشتند. برای اکثر بیماران (53/8 درصد) از هر چهار روش درمان (جراحی، کموتراپی، هورمون‌تراپی و رادیوتراپی) استفاده شده بود. بین بروز کبد چرب با نوع درمان، بیماری زمینهای، میزان آنزیمهای کبدی و مدت درگیری با سرطان پستان، ارتباط آماری معنیداری وجود داشت(0/05>P).
استنتاج: میزان کبد چرب غیرالکلی در مبتلایان به سرطان پستان بالاست. میتوان گفت که روشهای درمانی مورد استفاده در سرطان پستان در ایجاد کبد چرب دخیل هستند، لذا پیشنهاد میشود پزشکان از روشهای تشخیصی و درمانی مناسب برای کبد چرب این بیماران استفاده نمایند، تا بروز عوارض ناشی از آن کاهش یاید.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: آسيب شناسي(پاتولوژی)