دوره 33، شماره 221 - ( خرداد 1402 )                   جلد 33 شماره 221 صفحات 22-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jamali F S, Rashidlamir A, Attarzadeh Hosseini S R. Effects of Combined aerobic and resistance Exercise on miR-93, Reverse Cholesterol Transport and Serum Leptin Levels in Patients After Coronary Artery Bypass Graft Surgery. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (221) :12-22
جمالی فهیمه سادات، رشیدلمیر امیر، عطارزاده حسینی سیدرضا. اثر هشت هفته تمرین ترکیبی هوازی و مقاومتی بر سطح mir-93، اجزای RCT و لپتین در بیماران پس از عمل جراحی بای پس عروق کرونر. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (221) :12-22

سابقه و هدف: بیماری‌های قلبی عروقی علت اصلی مرگ و میر در کل دنیا است و 82 درصد این مرگ و میرها در کشورهای در حال توسعه است. mir-93 (MicroRNA-93)، (ATP-binding cassette transporters A1) ABCA1 و لپتین ممکن است در ایجاد آترواسکلروز دخیل باشند. هدف از این مطالعه بررسی اثر هشت هفته تمرین ترکیبی بر mir-93، اجزای (Reverse cholesterol transport) RCT و لپتین در بیماران پس از عمل جراحی بای پس بود.
مواد و روشها: تعداد 20 مرد میانسال (50 الی 60 سال) پس از عمل (Coronary artery bypass surgery) CABG به‌طور تصادفی در دو گروه کنترل (10 نفر) و تجربی (10 نفر) قرار گرفتند. 8 هفته تمرین ترکیبی (هوازی + مقاومتی) شامل 3 جلسه در هفته و هر جلسه 55 الی 60 دقیقه بود. قبل و بعد از این دوره تمرینی mir-93، ABCA1 و لپتین مورد اندازه‌گیری قرار گرفتند. از آزمون تی همبسته برای بررسی تغییرات درون گروهی و از آزمون کوواریانس برای بررسی تغییرات بین گروهی استفاده شد.
یافتهها: تمرین ترکیبی منجر به کاهش معنی‌دار mir-93 (0/000=P) افزایش معنی دار ABCA1 (0/001=P). در گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل شد. در گروه تمرین، لپتین به‌طور معنی‌داری کاهش پیدا کرد (0/000=P) اما تفاوت بین گروهی لپتین معنی‌دار نبود (0/094=P).
استنتاج: به نظر می‌رسد تمرین ترکیبی از طریق افزایش ABCA1 و کاهش mir-93 و لپتین بتواند در پیشگیری و کنترل بیماری‌های قلبی عروقی و نیز در تسریع روند بهبودی در بیماران CABG مفید باشد.

واژه‌های کلیدی: mir-93، ABCA1، لپتین، CABG، تمرین ترکیبی
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزشی