دوره 33، شماره 224 - ( شهریور 1402 )                   جلد 33 شماره 224 صفحات 169-163 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Asna Ashari Amiri M, Rezai M, Mohammadi F, Vaziri S, Tabibzadeh Dezfooli S A. Accuracy of Prehospital Emergency Service in Activating Acute Stroke Code. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (224) :163-169
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19012-fa.html
اثناعشری امیری مائده، رضایی مهدی، محمدی فاطمه، وزیری سمیرا، طبیب زاده دزفولی سید امیر. دقت اورژانس پیش‌بیمارستانی در تشخیص سکته مغزی در بیماران ارجاع شده با کد سکته مغزی حاد. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (224) :163-169

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19012-fa.html


چکیده:   (727 مشاهده)
 سابقه و هدف: سکته مغزی ایسکمیک حاد از علل اصلی مرگ و ناتوانی در تمام دنیا است. در کشور ما، پروتکل کد سما با استفاده از معیارهایFAST، جهت تشخیص سکته مغزی حاد و مدیریت این بیماران اجرا می‌شود، که مستلزم صرف نیرو و زمان زیادی است. مشاهدات نشان داده‌اند که در مواردی که این کد به اشتباه فعال می‌شود. در این مطالعه دقت عملکردی اورژانس پیش بیمارستانی در فعال کردن کد سما مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه گذشته‌نگر و مقطعی در سال ۱۳۹۹ در بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) بر روی بیمارانی که با اعلام کد سما توسط اورژانس پیش بیمارستانی ارجاع شده بودند، با هدف ارزیابی ارزش اخباری مثبت تکنسین‌های اورژانس پیش بیمارستانی در اعلام کد سما انجام شد. داده‌ها با استفاده از نرمافزار SPSS 23 توصیف و تحلیل شد. برای توصیف داده‌ها از فراوانی و درصد فراوانی استفاده شد و ارزش اخباری مثبت نیز محاسبه شد.
یافتهها: از میان ۹۵ بیمار اعزام شده با کد سما، سی‌تی اسکن مغز در ۱۹ بیمار نشان‌دهنده سکته مغزی هموراژیک بود و این بیماران از مطالعه کنار گذاشته شدند و در 17/1 درصد از ۷۶ بیمار باقی‌مانده، تشخیص‌های دیگری بجز سکته‌مغزی ایسکمیک حاد مطرح شد. در نهایت در ۶۳ بیمار تشخیص نهایی سکته مغزی ایسکمیک حاد گذاشته شد و از این میان ۲۵ درصد کاندید دریافت ترومبولیتیک وریدی شدند ولی تنها 5/26 درصد درمان را دریافت کردند. براساس نتایج به‌دست آمده، ارزش اخباری مثبت اورژانس پیش بیمارستانی در ارجاع بیماران تشخیص با سکته حاد مغزی برابر 86/3 درصد و برای سکته حاد مغزی کاندید دریافت ترومبولیتیک وریدی برابر ۲۵ درصد محاسبه شد.
استنتاج: ارزش اخباری مثبت اورژانس پیش بیمارستانی در تشخیص سکته مغزی حاد در مطالعه حاضر قابل قبول به دست آمد، با این وجود هنوز هم می‌توان با افزایش دقت تشخیصی در اعلام کد سما، از صرف زمان و انرژی در انتقال بیماران با سایر تشخیص‌ها جلوگیری کرد.
 
متن کامل [PDF 493 kb]   (308 دریافت)    
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: طب اورژانس

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb