دوره 33، شماره 222 - ( تیر 1402 )                   جلد 33 شماره 222 صفحات 87-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yousefi M, Sedaghatipour M, Alizadeh-Navaei R, Kamali M, Bagheri-Nesami M. Relationship between Perceived Stress and Illness Perception and Coping Styles in Patients with Gastrointestinal Cancer, Sari. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (222) :77-87
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19066-fa.html
یوسفی مهدی، صداقتی پور مائده، علیزاده نوایی رضا، کمالی مهسا، باقری-نسامی معصومه. رابطه درک از بیماری و سبک‌های مقابله ای با استرس درک شده در بیماران مبتلا به سرطان گوارشی در شهر ساری. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (222) :77-87

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19066-fa.html

سابقه و هدف: از آنجا که تشخیص و درمان سرطان به مثابه یک عامل استرسزا میباشد، استرس ادراک شده و نگرانیهای طول دوره درمان قادر است بر سیر بهبودی بیماران مبتلا به سرطان دستگاه گوارشی موثر واقع شود. از این رو هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه بین درک از بیماری و سبک های مقابلهای با استرس ادراک شده در بیماران مبتلا به سرطان گوارشی میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی در سال 1401 بر روی 110 بیمار مبتلا به سرطان دستگاه گوارش در بیمارستان امام خمینی ساری، ایران انجام شد. بیماران به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه کوتاه درک بیماری، پرسشنامه سبکهای مقابله‌ای بیلینگز و موس و پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن برای جمع‌آوری داده‌ها استفاده شد. در نهایت داده‌ها توسط آمار توصیفی و آزمون‌های کای دو، تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و ANOVA تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد، اغلب مشارکت‌کنندگان زن(50/9 درصد)، با سطح درآمد متوسط (59/1 درصد)، ساکن شهر (91/8 درصد)، مبتلا به سرطان کولون (40/9 درصد) و حین درمان (90/0 درصد) بودند. اغلب مشارکتکنندگان سطح استرس درک شده بالا (57/3 درصد)، درک از بیماری متوسط (71/8 درصد) و سبکهای مقابلهای متوسط (71/8 درصد) گزارش نمودند. همچنین ارتباط معکوس بین استرس ادراک شده و درک از بیماری (0/001>P ، 0/604-r=) وجود دارد، اما بین استرس ادراک شده و سبکهای مقابلهای (0/064=P ، 0/177-=r) و همچنین سایر متغیرهای دموگرافیک ارتباط معنیداری وجود ندارد.
استنتاج: با توجه به رابطه معکوس بین درک از بیماری و استرس ادراک شده پیشنهاد میشود، مدیران بهداشتی و درمانی تدابیری در خصوص بهبود درک از بیماری افراد مبتلا به سرطان دستگاه گوارش اتخاذ نمایند.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روان پرستاری