دوره 33، شماره 223 - ( مرداد 1402 )                   جلد 33 شماره 223 صفحات 80-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ezoji K, Rasulzade Sheikh F, Hosseini S R, Bijani A, Meftah N, Latifi K et al . Relationship between Serum Vitamin D Levels and Muscle Strength in Older Adults: Results of Amirkola Elderly Cohort. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (223) :71-80
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19096-fa.html
ازوجی خدیجه، رسول زاده شیخ فائزه، حسینی سید رضا، بیژنی علی، مفتاح ندا، لطیفی کیوان و همکاران.. ارتباط سطح سرمی ویتامین D با قدرت عضلانی در سالمندان شهر امیرکلا: نتایج حاصل از مطالعه کوهورت. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (223) :71-80

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19096-fa.html

سابقه و هدف: پیری جمعیت، یک پدیده جهانی است و با افزایش نسبت افراد بالای ۶۰ سال، جهان در حال پیر شدن است. مؤلفه مهم پیری موفق حفظ توده عضلانی و عملکرد آن در طول زندگی است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط سطح سرمی ویتامین D و قدرت عضلانی در سالمندان که از مؤلفه‌های مهم سالمندی موفق است، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، از ۱۶۱۶ فردی که در کوهورت سالمندان امیرکلا شرکت کردند، با اعمال معیارهای ورود و خروج، ۷۲۰ نفر به‌صورت تصادفی انتخاب شدند. ویتامین D برحسب غلظت سطح سرمی به ۳ گروه، کمبود (20ng/ml>)، ناکافی (30ng/ml>vitD20ng/ml)، کافی(30ng/ml) تقسیم شدند. قدرت عضلانی دست که با استفاده از DIGI Hand Dynamometer اندازه‌گیری شد و قدرت عضلات چهار سر ران که از سیستم گرید‌بندی بالینی MMT استفاده شد، برحسب نقطه برش استاندارد به دو دسته ضعیف و کافی تقسیم شدند. داده‌ها پس از ورود به نرم‌افزار SPSS17 با استفاده از آزمون‌های آنالیز واریانس یک‌ طرفه، آزمون کای دو و همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
یافتهها: این مطالعه بر روی ۷۲۰ سالمند (۳۶۰ مرد و ۳۶۰ زن) شهر امیرکلا انجام شد. در افراد مورد مطالعه، میانگین قدرت عضلانی بازو 9/8±25/84 و میانگین قدرت عضلانی چهار سر ران 10/4±22/55 بود. میانگین سطح ویتامین دی در سالمندان مورد بررسی33/73±35/15 بود. از نظر قدرت عضلانی بازو و چهار سر ران در بین ۳ گروه ویتامین D اختلاف معنیداری مشاهده نشد (0/370=P، 0/272=P). در مردان بین قدرت عضلانی بازو و قدرت عضلانی چهار سر ران با BMI (0/161= r، 0/002=P)، (0/168= r، 0/0001=P) همبستگی مثبت وجود داشت. در زنان بین قدرت عضلانی بازو و قدرت عضلانی چهار سر ران با فعالیت فیزیکی (0/19= r، 0/0001=P) (0/22=r، 0/0001=P) همبستگی مثبت وجود داشت.
استنتاج: این مطالعه نشان داد که بین سطح سرمی ویتامین D و قدرت عضلانی ارتباط معنیداری وجود ندارد.
واژه‌های کلیدی: ویتامین D، قدرت عضلانی، سالمند
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: پزشکي اجتماعي