دوره 33، شماره 226 - ( آبان 1402 )                   جلد 33 شماره 226 صفحات 163-157 | برگشت به فهرست نسخه ها

Joudaki nezhad A, Mohammadi H, Momeni F, Amraei M, Adineh A. Investigating the Effects of Ellagic Acid on Thioacetamide-Induced Acute Liver Damage and Subsequent Encephalopathy in Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (226) :157-163
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19184-fa.html
جودکی نژاد آفرین، محمدی حمیدرضا، محمدی محسن، مومنی فرهاد، آدینه احمد. بررسی اثرات الاژیک اسید بر آسیب حاد کبدی ناشی از تیواستامید و انسفالوپاتی متعاقب آن در موش‌های صحرائی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (226) :157-163

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19184-fa.html

سابقه و هدف: الاژیک اسید یک ترکیب پلیفنولی طبیعی با خاصیت آنتیاکسیدان بالقوه است که در بیشتر میوهها، دانهها و سبزیجات وجود دارد. در این مطالعه اثرات تجویز الاژیک اسید در مدل آسیب کبدی ناشی از تیواستامید در موشهای صحرائی مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: برای انجام این مطالعه تجربی تعداد 60 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن تقریبی 200گرم، به طور تصادفی به 6 گروه 10 تایی تقسیم شدند. آسیب کبدی با تجویز mg/kg 100 تیواستامید در سه روز متوالی به صورت تک دوز ایجاد شد. سپس دوزهای مختلف الاژیک اسید (10، 25 و50 میلیگرم بر کیلوگرم) به مدت سه روز متوالی بهصورت تک دوز به موشهای بیمار تجویز شد. در نهایت 24 ساعت پس از آخرین تزریق، فاکتورهای بیوشیمیایی (ALP، AST ALT، LDH، بیلی‌روبین و پروتئین تام)، مارکرهای استرس اکسیداتیو (LPO،ROS ،FRAP،GSH)، غلظت یون آمونیوم و فعالیت حرکتی موش‌ها مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
یافتهها: تیواستامید منجر به آسیب کبدی شد که خود را بهصورت افزایش معنیدار فاکتورهای بیوشیمیایی سرم و مارکرهای استرس اکسیداتیو نشان داد(0/05>P). علاوه بر این میزان یون آمونیوم در پلاسما، بهعنوان فاکتور کلیدی مؤثر در انسفالوپاتی کبدی، در حیوانات دریافتکننده تیواستامید به میزان بسیار زیادی افزایش داشت(0/05>P). تجویز الاژیک اسید در دوزهای مختلف بهطور چشمگیری آسیبهای کبدی و غلظت آمونیوم پلاسما را کاهش داد(0/05>P).

استنتاج: نتایج مطالعه حاضر نشان میدهد که الاژیک اسید از طریق فعالیتهای آنتیاکسیدانی موجب کاهش آسیب کبدی ناشی از تیواستامید می‌شود.
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: سم شناسی